Az Egyesült Államok lakosságának 61,94 százaléka kapta meg mostanáig valamelyik koronavírus elleni vakcina legalább első adagját, az ország ezzel az utolsó a legfejlettebb államokat tömörítő G7-es csoport tagjai között, lemaradva Japán mögött. A távol-keleti ország lakóinak már 62,16 százalékát beoltották a kórokozó elleni vakcinával. 

Fotó: ED JONES / AFP

A tömeges oltási kampány felgyorsítása érdekében az Egyesült Államok elnöke a múlt héten kötelezővé tette a koronavírus elleni vakcina felvételét csaknem százmillió amerikai számára – írta a New York Times. A Fehér Ház célkitűzése, hogy a lakosság kétharmada védettséget kapjon az oltások által még az év vége előtt. Ennek érdekében Joe Biden elrendelte, hogy 

minden száz főnél több embert foglalkoztató vállalatnál kötelező elvárás lesz az alkalmazottak beoltása vagy heti rendszerességű tesztelése. 

Az elnök emellett kötelezővé tette az oltást az ország 17 millió egészségügyi dolgozója, az oktatási rendszerben dolgozó több mint félmillió ember, a legtöbb állami alkalmazott, valamint minden állami szektorba beszállító magánvállalkozás munkavállalói számára is. Az amerikai hadsereg tagjai számára már korábban kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást.

Az állami vállalatok alkalmazottai, akik megtagadják a vakcina felvételét, szankciókra számíthatnak

 – írja a lap, hozzátéve, hogy az elnöki rendelettel 180 fokos fordulatot vett Joe Biden tömeges oltási politikája. Az elnök korábban vonakodott kötelezővé tenni bárki számára a koronavírus elleni oltást, a múlt hét végén bejelentett intézkedései azonban, az Egyesült Államokban szokatlan módon, nemcsak a közszférában, de a magánszektorban is előírják a vakcina felvételét a munkavállalók számára. Szakértők szerint a rendelkezéseket várhatóan számos jogi támadás éri majd, a legnagyobb szakszervezetek már most tiltakoznak.