A várakozásoktól elmaradó adatokat közölt a kínai gazdaság teljesítményéről az ország statisztikai hivatala szerdán. Az ipari termelés a júliusi 6,4 százalékos bővülést követően augusztusban csak 5,3 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest, ami az elemzők által várt 5,8 százalékos ütemtől is elmarad, így ez a leggyengébb növekedés tavaly július óta.

Fotó: Shutterstock

Az előző hónaphoz képest a bővülés üteme 0,31 százalék volt, míg az első 8 hónap termelése 13,1 százalékkal haladta meg az előző évit. Az új energiával működő járművek termelése tekintetében a növekedés 151,9 százalékos volt éves bázison, ami alig marad el a júliusi adattól, ugyanakkor az autóipar egészét tekintve 12,6 százalékos visszaesés volt tapasztalható, ám ez enyhébb mértékű a júliusban mért 15,8 százalékos zuhanásnál. Az ipari robotok termelése 57,4 százalékkal volt erősebb a tavalyi év azonos időszakánál.

A kiskereskedelmi forgalom terén az adatok viszont jóval nagyobb problémákat jeleznek, annak mértéke az elemzők által várt 7 százalék helyett mindössze 2,5 százalékkal nőtt éves szinten augusztusban, míg júliusban még 8,5 százalék volt a növekedés mértéke. Ez az elmúlt év leggyengébb adatát jelenti.

Fu Ling-huj, a statisztikai hivatal szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján a növekedés megtorpanását az augusztusi áradások, az újabb járványkitörések, valamint a tavalyi, erősebb bázisadat hatásainak tulajdonította. Fu mindazonáltal úgy értékelte, hogy a főbb gazdasági mutatók változatlanul a gazdaság helyreállását tükrözik, viszonylag jó növekedést jelezve.

A bővülés mértéke havi szinten 0,17 százalék volt, míg a januártól augusztusig tartó időszakban az éves szintű növekedés mértéke 18,1 százalékos volt. A vendéglátóipar területén augusztus 4,5 százalékos visszaesést jelzett az előző évhez képest, az első 8 hónap tekintetében azonban éves szinten 34,4 százalékos növekedés volt tapasztalható.

Az állóeszköz-beruházások értéke 8,9 százalékkal nőtt éves összehasonlításban az év első nyolc hónapjában. Elemzők 9,0 százalékos emelkedést jeleztek előre a január-júliusi, 10,3 százalékos bővülés után. A beruházások több mint felét kitevő magánberuházások értéke 11,5 százalékkal nőtt január-augusztusban a múlt év azonos időszakához képest.

A statisztikai hivatal nem teljes körű, ezért a való helyzetet nem feltétlenül tükröző felmérése a munkanélküliségi rátát 5,1 százalékra mérte, hasonlóan júliushoz. A kínai kormány célja a munkanélküliségi ráta 5,5 százalék körüli szinten tartása, 11 millió új városi munkahely megteremtésével párhuzamosan. Ez utóbbiból idén eddig 9,38 millió, a kitűzött cél 85,3 százalékára rúgó mennyiséget sikerült augusztusig elérni.