Nemzetközi gazdaság

Tájkép vihar után a szénhidrogének piacán

Az OPEC lefelé módosította az idei várható kereslet alakulását, jövőre azonban az eddig jelzettnél nagyobb értékesítési lehetőségekre számít.

Valamelyest szerényebb olajkereslettel számol a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) a negyedik negyedévben – derül ki a szervezet hétfőn publikált havi jelentéséből (MOMR). A friss prognózisban jelzett napi 99,7 millió hordó az újraéledő koronavírus-járvány hatására napi 110 ezer hordóval marad el a korábbi előrejelzéstől.

Fotó: Shutterstock

A piac Covid-19 előtti szintre való visszatérése ugyanakkor jövőre a korábban vártnál intenzívebben folytatódhat, 

hiszen 2022-ben – véli az OPEC – már napi 100,83 millió hordóra emelkedik a kereslet, ami az idei átlagot napi 4,15 millió hordóval haladja meg, míg augusztusban még csupán 3,28 millió hordós növekedésre számítottak. A módosított szám egyébként közel van a szeptember 1-i OPEC+ ülésen bejelentett 4,2 millió hordóhoz.

A jelentés közzétételét követően újra felfelé indult a fekete arany jegyzése, véget vetve a reggeli bumm után meginduló lassú lecsorgásnak; 

a WTI rövid időn belül 70,6 dollárra ugrott, míg az északi-tengeri Brent 73,7 dollárig száguldott.

Reggel az Ida hurrikán okozta károk miatti aggodalmak lódították meg a piacot, holott az elemzők alapvetően stabil kereskedésre számítanak az év hátralévő részében.

Az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége is azt közölte múlt heti jelentésében, hogy várakozásai szerint a Brent 2021 negyedik negyedévben a jelenlegi szintek közelében marad, és a átlagosan hordónként 71 dollár körül mozoghat.

A Goldman Sachs sem tulajdonít hosszabb távon döntő szerepet az Idának, hiszen – mint megállapította – a múlt héten újra gyarapodott az Egyesült Államokban üzemelő fúrótornyok száma, és a Baker Hughes szerint is nőni fog a tengerentúli termelés.

A határidős kereskedelemben kialakult jegyzések közeli fordulatra utalnak ugyanakkor a földgáz piacán, 

miután pénteken újabb 0,6 százalékos emelkedéssel, 5,03 dolláros 7 éves csúcsra ért a termék egymillió brit hőegységre (BTU) számított tőzsdei ára. Év eleje óta a drágulás már megközelítette a 108 százalékot, míg a legfontosabb amerikai benchmark, a United States Natural Gas ETF 90 százalékkal növelte értékét ugyanezen időszak alatt.

A szokatlanul hideg európai tél, valamint a koronavírus-járványból való globális kilábalás olyannyira fellendítette a keresletet a gáznemű energiahordozó iránt, 

hogy gyakorlatilag kimerültek a készletek. Ráadásul a földgáz-piacon is tarolt az Ida, a Mexikói-öböl kitermelő kapacitásának mintegy 77 százaléka mind a mai napig kiesett a piacról. Az amerikai kormányzati statisztikák szerint az ország készletei jelenleg 17 százalékkal alacsonyabbak, mint egy évvel ezelőtt, és 7 százalékkal az ötéves átlagot is alulmúlják.

A legfrissebb adatok szerint azonban a múlt héten a készletek már a várt 40 milliárd köbméter helyett csak 52 milliárd köbméterrel gyarapodtak, és bár az októberi határidős BTU-árak egyelőre még mindig 5 dollár fölött maradtak, az egy évre kötött ügyletek esetében viszont már csupán 3,7 dolláros átlagár alakult ki.

WTI kőolaj földgáz Brent
Kapcsolódó cikkek