Enyhén rontotta a fejlődő ázsiai és csendes-óceáni gazdaságok idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), mivel

a koronavírus-világjárvány továbbra is uralja a régió kilátásait, a fellendülést akadályozza az új vírusmutációk terjedése, a védőoltások egyenetlen szétosztása és az újabb zárlatok bevezetése.

Szerdán közzétett prognózisában a manilai székhelyű multilaterális bank azt valószínűsítette, hogy

az idén 7,1, jövőre pedig 5,4 százalékkal növekszik az ázsiai–csendes-óceáni térség 46 fejlődő országa.

Áprilisban még 7,3, júliusban pedig 7,2 százalékra számítottak az idei évre. A 2022-es év esetében áprilisban 5,3, júliusban viszont már 5,4 százalékot jeleztek előre.

A vizsgált régióhoz tartozik Kína, Dél-Korea, India, Szingapúr és más dél-, kelet-, délkelet- és közép-ázsiai, valamint csendes-óceáni ország, de nem tartozik ide sem Japán, sem Ausztrália, sem Új-Zéland.

Fotó: NurPhoto via AFP

Az ADB előző prognózisainak közzététele óta Ázsiában újra fellángolt a járvány a rendkívül fertőző delta-mutáció gyors terjedése miatt. A fellendülés egyenetlenségeit részben az okozza, hogy az érintett országok nem tudnak egyformán reagálni, rugalmasságuk eltér egymástól.

Az ADB továbbra is arra számít, hogy Dél- és Kelet-Ázsia lesz a növekedés fő hajtóereje, ami főként a két legnagyobb gazdaságnak, Indiának és Kínának köszönhető.

Indiában súlyos problémákat okozott a járvány, így az ADB lassabb, de még mindig két számjegyű növekedést prognosztizál az idei évre.

India hazai összterméke (GDP) 10,0 százalékkal bővülhet az idén, jövőre pedig 7,5-del. Az áprilisi előrejelzéshez képest az idén várható ütemet 1 százalékponttal rontották, a jövő évit viszont 50 bázisponttal javították. Kína esetében változatlanul 8,1 százalékos GDP-növekedésre számítanak idén, jövőre pedig 5,5-re.

A fejlődő ázsiai országok termékei iránti globális kereslet élénkülése, amelyet a fejlett gazdaságok erőteljes növekedése támogat, továbbra is kedvezni fog a régió exportorientált gazdaságainak

– mutattak rá az ADB elemzői.

Kiemelték, hogy a legnagyobb fejlődő ázsiai gazdaságok növekedése az év első felében gyorsult az előző hat hónaphoz képest, különösen az olyan országokban, mint Szingapúr és Kína, amelyek a gyors és tömeges védőoltási kampányokkal visszaszorították a járványt. Ez lehetővé tette számukra, hogy ki tudják használni a globális kereslet fellendülését.

Az olyan országokban, mint Thaiföld, ahol lassabban oltottak, a fertőzések újabb hullámai hátráltatták a gazdasági fellendülést. Malajziában szintén többször is visszavezették a mozgást korlátozó intézkedéseket a járvány megfékezésének érdekében. Emiatt az ADB Malajzia idei GDP-növekedési ütemét 6,0 százalékról 4,7-re, Thaiföldét pedig 3,0-ról 0,8-re vitte le.

A fejlődő ázsiai országokban továbbra is egyenlőtlen a védőoltások terjesztése, a régió elmarad a fejlett gazdaságokban elért eredményekhez képest. Augusztus végére a lakosság 28,7 százaléka volt teljesen beoltva, míg az Egyesült Államokban 51,8, az Európai Unióban pedig 58,0 százalékra rúgott ez az arány.

Az emelkedése továbbra is a figyelem középpontjában marad, főleg a globális nyersanyagok drágulása miatt, de az Ázsiai Fejlesztési Bank szerint nagyrészt kordában tudják tartani a pénzromlás ütemét, az közel áll a régió legtöbb központi bankjának célszámához. A fejlődő Ázsiában az infláció az idén mérsékelt, 2,2 százalék maradhat, majd 2022-ben 2,7-re gyorsul. Áprilisban még 2,3 százalékkal számoltak az idei évre, a jövő évi inflációt pedig már akkor is 2,7-re várták.

Az ADB úgy véli, hogy a fellendülést továbbra is támogatni kell, expanzív fiskális és monetáris politikákkal. A régió legtöbb jegybankja nem is emelte az irányadó kamatlábakat a 2020-ban végrehajtott csökkentések után.