Ritka az ekkora mozgás a dollár/euró keresztben, a zöldhasú kedden egyharmad százalékot erősödött, és ezt a mozgást követte a forint is. A dollár visszavonulását jóval az 1,16-os kulcsszint mögé az okozta, hogy magukra találtak az ingatlanvállalat Evergrande fizetési problémái és a kínai gazdaság lelassulása miatt korábban gyengülő ázsiai részvénypiacok. A rizikóétvágy emelkedése gyakran jár a dollár gyengülésével és a feltörekvő piaci devizák vásárlásával.

Fotó: Shutterstock

A forint látványos ugrással 360,3 környékén termett kedden az euró keresztben, miután hétfőn 362,5 környékén kereskedett, az elmúlt majdnem hat hónap leggyengébb szintjeit kóstolgatva.

Az elemzői várakozások szerint az MNB ma megismétli legutóbbi 15 bázispontos alapkamat-emelését, 1,8 százalékra, és a szigorítás a tankönyv szerint támogatja egy deviza árfolyamát, kivéve, ha a piacon túl lassúnak gondolják.

A közép-európai régióban az MNB először kezdte a kamatszigorítást, de ez az előny már nincs meg, hiszen előbb a csehek, aztán a románok, majd két hete a lengyelek is csatlakoztak a folyamathoz. Az Európai Központi Bank azonban olyan jelzéseket adott, hogy egyelőre nem változtat a laza monetáris politikán, a Federal Reserve szigorításának novemberi kezdetét a piacok pedig már beárazták, így a piacok figyelme most más jegybankok felé fordul. A Commerzbank deviza és feltörekvő piaci elemzője, Antje Praefcke szerint az MNB kamatemelési ciklusát már beárazta a piac, és igazi támogatást már csak az jelentene a magyar fizetőeszköz árfolyama számára, ha a 3 százalékot is elérné az alapkamat. A forint, mindazonáltal, ismét a hetekben többször is oda-vissza átlépett 360-as pszichológiai szint felé erősödik.