Az október elején kezdődött észak-kínai Sanhszi tartományt érintő esőzések múlt csütörtökig átlagosan közel 120 milliméter csapadékkal jártak a tartományban – olvasható a Global Times összefoglalójában. A heves esőzések miatt evakuálni kellett több mint 120 ezer embert, közel 200 ezer hektárnyi termés károsodott és több mint 17 ezer ház omlott össze, nem is beszélve arról, hogy a szénhiánnyal küzdő ország legnagyobb széntermelő tartományában mindez a kitermelés növelését célzó terveket is keresztül húzta.

Fotó: STR / AFP

A tartomány fővárosában, Tajjüanban a csapadék mennyisége elérte a 185,6 millimétert, miközben 1981 és 2010 között átlagosan 25 milliméternyi eső esett októberben a városban. 

A halottak számáról egyelőre nem érkezett jelentés, de kedden egy földcsuszamlás miatt a tartományban 4 rendőr vesztette életét.

Az áradás mértéke talán még az augusztusi, honani árvizekét is meghaladja, ahol több mint 300 életet követelt a természeti katasztrófa. A katasztrófavédelem szerint az esőzés ereje és hossza, a lehűléssel párhuzamosan a menési erőfeszítéseket is hátráltatta. Ugyanakkor a katasztrófaelhárítás terén szervezettebben tudott a tartomány fellépni, mint Honan nyáron.

A tartomány mindeközben az energiaellátás biztosításért is küzdelmet folytat, 

ám szélsőséges időjárási jelenségek szaporodása ismét a felszínre hozta, hogy az általában száraz észak-kínai és közép-kínai területek és városok nincsenek megfelelően felkészülve az áradások kezelésére. Hao Nan, a katasztrófákkal kapcsolatos információs központ szóvivője szerint 

az időjárás egyre szélsőségesebbé válása azt is jelenti, hogy a hagyományos és történelmi megközelítések nem alkalmazhatóak a jövőben, 

ezért stratégiai változásokra van szükség a jövőben egyre több embert érintő katasztrófák kezelése kapcsán.

Sanhszi tartományt pénteken utasították a hatóságok a széntermelés fokozására, ám az áradások ezt az erőfeszítést is veszélybe sodorhatják az így is energiahiánnyal sújtott és emiatt számos gyárat leállítani kényszerülő országban.