Nemzetközi gazdaság

Már több száz halálos áldozata van a honani áradásnak

A közép-kínai Honan tartományt sújtó áradások áldozatainak száma folyamatosan emelkedik, mára már több mint 300-nál jár. A hatóságok mulasztását is vizsgálják az ügyben.

Több mint 300-an meghaltak és mintegy 50 embert eltűntként tartanak nyilván a közép-kínai Honant sújtó áradások után. A tartomány fővárosában, Csengcsouban három nap alatt egy évi csapadékmennyiség esett.

Fotó: STR / AFP

Az áradások közel 14 millió embert érintettek és másfél millió ember az otthona elhagyására is kényszerült. A heves esőzések és az azt követő áradások hatására 18 ezer ház összeomlott és 46 ezer megrongálódott.

A víz 527 ezer hektárnyi mezőgazdasági területet tett tönkre és összességében 90,9 milliárd jüan (14 milliárd dollár) közvetlen gazdasági kárt is okozott a tartomány kormányának pénteki közlése alapján, ami már már 114,3 milliárd jüanra (17,7 milliárd dollár) nőtt.

Mivel többen az elárasztott metró alagútjában vagy kocsijaiban vesztették életüket, felmerült a helyi hatóságok gondatlansága is, amiért nem figyelmeztették a lakosságot és nem állították le a közlekedést időben.

Ezzel kapcsolatban az ország államtanácsa vizsgálatot is indított a vezetők felelőssége kapcsán a Bloomberg szerint.

klímakatasztrófa klímaváltozás Kína áradás Honan
Kapcsolódó cikkek