Az energiaárak emelkedése miatt kialakult helyzetben a szabályozó hatóságok kiemelt feladata az energiafogyasztók védelme és megfelelő tájékoztatása – mondta Ságvári Pál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Tanácsának (CEER) Közgyűlésén.

Fotó: JENS BUTTNER / Europress/AFP

Az európai szabályozó hatóságok felső vezetőinek részvételével ülésezett az Energiaszabályozók Európai Tanácsának (CEER) Közgyűlése, illetve az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) Szabályozói Tanácsa. Mindkét fórumon kiemelt figyelmet kaptak az Európa-szerte történelmi csúcson lévő energiaárak, illetve az áremelkedést kiváltó okok, de szó esett az energiafogyasztók védelmét szolgáló, lehetséges szabályozó hatósági intézkedésekről is.

A tárgyalásokon a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal részéről Ságvári Pál, nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese vett részt, aki elmondta, hogy 

a fórumok résztvevői egyetértettek abban, hogy a kialakult helyzetben a szabályozó hatóságok kiemelt feladata az energiafogyasztók védelme és megfelelő tájékoztatása. 

A CEER Közgyűlésén felszólalva Ságvári Pál hangsúlyozta, hogy a nemzeti szabályozó hatóságok és a CEER fontos feladata a felhasználók tájékoztatása az áremelkedés okozta kockázatokkal szembeni védekezés hatékony lehetőségeiről. Mint mondta, ide tartoznak például az olyan kockázatfedezeti ügyletek, mint a garanciával kiegészített árajánlatok, melyek célja,  hogy megfelelő védelmet nyújtsanak a fogyasztók számára a rövid távú, akár jelentős áremelkedések ellen, és hosszú távon is kiszámíthatóvá tegyék a felhasználói költségeket.

A MEKH elnökhelyettese emlékeztetett, hogy Magyarországon a szabályozott egyetemes szolgáltatói szegmensben rendelet szabályozza és tartja fixen a villamos energia és a földgáz árát, így a lakosság védett a jelenleg kialakult helyzettel szemben.