Nemzetközi gazdaság

Besavanyodott a fogyasztók hangulata a hiánnyal küszködő Európában

Sorban jönnek ki a fogyasztói- és üzletihangulat-indexek Európában, és a bizalom szinte mindenütt megrogyott ebben a hónapban. A mai gyenge adatok közt az üdítő kivétel a varsói: a lengyel háztartások rendületlenül növelik vásárlásaikat.

Vigasztalan fogyasztóihangulat-adatok érkeznek ma sorban az európai országokból. Szerdán a Federal Reserve bézs könyve is arról számolt be, hogy az ellátási láncok akadozása és a járvány miatt az óceán túloldalán is lassult a gazdaság kilábalása. A két fejlemény eredőjeként ma az euró előbb 1,167 környékére erősödött a dollár ellenében, majd 1,164-re vonult vissza.

Fotó: Tolga Akmen / AFP

Az eddig csütörtökön napvilágot látott európai adatok szerint a leglátványosabb csapást a britek szenvedték el: 

az ipari optimizmus indexe mostanra 2 pontra zuhant a harmadik negyedévi 25-ről, igaz, még ez is sokkal jobb az év eleji, járvány döngölte mínusz 22-nél. A CBI ipari rendelések indexe októberben 9 pontra esett a szeptemberi rekord 22-ről, ez a legrosszabb adat az áprilisi mínusz 8 pont óta. A brit gazdaságot, akárcsak az amerikait is, nyersanyag- és munkaerőhiány és szállítási problémák sújtják, miközben a termelői és fogyasztói árak meglódultak.

Nincs ez másképp Hollandiában sem, ahol a fogyasztói hangulat indexe szintén a leggyengébb április óta: 

a szeptemberi mínusz 5 pontról mínusz 10-re süllyedt. (Ez az adat a pandémia alatt csúszott mínuszba, legutóbb ilyen rossz periódusra az eurózóna válsága idején volt példa a hollandoknál, majdnem egy évtizede.) Déli szomszédunkban, Szlovéniában négyhavi mélypontra, a szeptemberi mínusz 21-ről mínusz 25 pontra esett a fogyasztói bizalom indexe. (Náluk a számítási módszer miatt ez a mutató mindig nulla alatt van.) A belga index nyolc pontról négyre csökkent, ami április óta a legrosszabb adat, amint Dániában is, ahol 8,2-ről 3,3-re váltott a mutató. Ahol nem volt gyengülés, de javulás sem, az Európa második legnagyobb gazdasága, a francia: itt ugyanúgy 107 pont az üzleti bizalmi index, mint szeptemberben, de az augusztusi 110 pontos hároméves csúcs alatt. 

A legnagyobb európai gazdaságban, Németországban a GfK korábban kijött fogyasztói klíma indexe 0,3 százalékra emelkedett októberben a szeptemberi mínusz 1,1-ről. 

Az eurózóna délután 4-kor esedékes fogyasztói hangulat indexe mindazonáltal az elemzői várakozás szerint szeptemberi mínusz 4-ről mínusz 5 pontra romolhatott. (Ez a mutató is mindig negatív.)

A szépségtapasz a mai európai adatokon a szeptemberi lengyel kiskereskedelmi forgalom éves indexe: ez folytatta a nyári javulást, és az augusztusi 10,7-ről 11,1 százalékra emelkedett. A nem EU-tag Törökországban ahol az éves a 20 százalékot közelíti, a jegybank mégis kamatait nyesegeti és ettől rekordmélységekbe zuhant a líra – a szeptemberi 79,7-ről 76,8 pontra gyengült a fogyasztói bizalom, ami 2009 februárja óta a legalacsonyabb mért szint.

fogyasztói hangulat Lengyelország Törökország fogyasztói hangulatindex Franciaország Egyesült Királyság kiskereskedelmi forgalom Dánia britek Belgium euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek