Nemzetközi gazdaság

Éheznek az afgánok, új menekülthullám jöhet

A kisgyermekek felét már az alultápláltság fenyegeti, és még az otthonok is elsötétülhetnek.

Hetekkel az amerikai csapatok kivonulása után az összeomlás szélére került az afgán gazdaság, kiürülőben vannak a kasszák, akadozik a határforgalom, sok cég bezár, és a dolgozóik jövedelem nélkül maradnak. Ingataggá váltak a telekommunikációs szolgáltatások is. 

Még égetőbb baj, hogy egyre komolyabb a hiány az élelmiszer-ellátásban, ami humanitárius válságba torkollhat, menekültáradatot indíthat el.

A húszéves megszállás idején a gazdaság jelentős mértékben dolláralapúvá vált, a zöldhasú a betétek kétharmadát és a hitelek felét teszi ki a bankrendszerben. Washington befagyasztotta az afgánok hozzáférését kilencmilliárd dollárnyi jegybanki tartalékhoz, és 

a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap sem ad pénzt a tálib hatalomnak. 

Fotó: AFP

Milliók fognak éhezni, és közeledik a tél, dühöng a Covid, és a teljes szociális rendszer összeomlott

– idézte Omar Adbit, az UNICEF helyettes főigazgatóját az Associated Press. Az öt éven aluli afgán kisgyermekek fele válhat a a következő hónapokban alultáplálttá.

Kabul korlátozásokat vezetett be, például nem lehet hetente többet kivenni a bankból 200 dollárnál fejenként. A fővárosiak közül sokan az ócskapiacon kezdték el árulni a bútoraikat és háztartási felszereléseiket. 

A Kabuli Kiskereskedők Szövetsége szerint a tálib hatalomátvétel óta legalább harminc százalékkal emelkedett a rizs, a főzőolaj és a liszt ára

– írta a Bloomberg.

Eközben az exportőrök nem jutnak pénzhez, nehéz az átjutás a pakisztáni határon, és az áru egy része ott rohad el. Afganisztán hagyományosan Pakisztán és India jelentős ellátója gyümölcsből és magvakból: ez a kivitel 80 százalékát teszi ki. Az otthonok is elsötétülhetnek. A felhasznált áram 78 százaléka külföldről jön, és nem fizettek érte, mióta augusztus közepén a tálibok átvették a hatalmat – jelentette az al-Dzsazíra. 

élelmiszer hiány menekülthullám tálibok Afganisztán élelem menekültáradat
Kapcsolódó cikkek