Míg a koronavírus-járvány miatti válság egyes iparágakat erőteljesen sújtott, addig más területek felvirágoztak. Ilyen például a tudomány és a technológia területe. Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatalának számításai szerint a következő évtizedben megnőhet a matematikához, tudományhoz és technológiához köthető munkahelyek iránti kereslet – írja a CBNC.

A legnagyobb növekedést a számítástechnika és az információtechnológia területén prognosztizálják. A statisztikai hivatal ezt arra alapozza, hogy a vállalatok

nagyobb hangsúlyt fektetnek a felhőalapú technológiára, az adatok gyűjtésére és tárolására, valamint az információbiztonságra.

Fotó: Shutterstock

A pandémia felgyorsította a tudományos és technológiai munkakörök iránti keresletet. A hivatal példaként a járványügyi, valamint az információbiztonsági szakembereket említette.

Az egészségügy az e-kereskedelem, a kormányzat, valamint az oktatás területén van most a legnagyobb kereslet az innovatív munkaerőre – mondta Megan Slabinski, a Robert Half nevű technológiai területen tevékenykedő munkavállalók toborzására szakosodott cég elnöke.

A járvány következtében ezeken a területeken egyre nagyobb követelmény a technológiai fejlődés. Láthattuk ahogy például az egészségügyben egyre inkább elterjed az e-diagnosztika, a területén is a virtuális tér nyert teret, az oktatás pedig szintén online zajlott a korlátozások idején

– tette hozzá.

Ezért a kormányzati és az oktatási szervezetek is kénytelen voltak fejleszteni technológiai infrastruktúrájukat, ennek a szerepe pedig a jövőben még jobban felértékelődhet.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala szerint ezek a tudományos és technológiai munkakörök értelődnek fel leginkább az előttünk álló tíz évben:

Munkakör

A munkakör várható növekedési
üteme (százalék)

Bruttó átlagfizetés
(dollár)

Informatikusok, informatikai kutatók

21,90

126 830

Aktuáriusok (a kockázatok pénzügyi hatásait elemző szakemberek)

24,50

111 030

Szoftverfejlesztők, szoftverminőség-biztosítási elemzők

22,20

110 140

Információbiztonsági szakemberek

33,30

103 590

Adatelemzők és matematikai tudományokkal foglalkozók

31,40

98 230

Statisztikai elemző

35,40

92 270

Orvostudományi szakemberek

16,90

91 510

Rendszerelemzők

24,60

86 200

Járványügyi szakemberek

29,60

74 560

Törvényszéki szakértők

15,60

60 590