Hatékony intézkedéseket kért a jövő héten kezdődő nagy-britanniai klímacsúcs résztvevőitől pénteken elhangzott üzenetében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő szerint az éghajlatváltozás okozta válság ellen radikális döntésekre is szükség lehet.

Fotó: Martin Divisek

A pápa a BBC brit közszolgálati rádió közéleti-politikai műsorokat sugárzó négyes csatornájának pénteki hírműsorában közvetített, előre rögzített felhívásában hangsúlyozta: a skóciai Glasgow-ban hétfő kezdődő, 26. alkalommal összehívott éves ENSZ-rendezvényen (COP26) a világ sorsa iránti közös felelősségvállalás megújítására van szükség, tekintettel a klímaváltozás és „a közös otthonunk leépülése jelentette” példátlan fenyegetésre. 

Hozzátette: erre a válságra lehet elszigetelődéssel, protekcionizmussal, mások kizsákmányolásával is válaszolni, de meg lehet látni benne a tényleges változás esélyét is.

Szerdán szintén a BBC-nek nyilatkozott a glasgow-i klímacsúcson is felszólaló Sir David Attenborough, aki azonnali cselekvést sürgetett a klímaváltozás káros következményeinek mérsékléséért.