Nemzetközi gazdaság

Globális minimumadó: az írek beadták a derekukat, a közép-európaiak nem

Megállapodás rajzolódik ki a 15 százalékos globális minimum társasági adó rátáról, amit végül az írek is elfogadtak – mondta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter. A vita médiajelentések szerint most az adóból levonható kedvezményekről folyik, amelyeket többek közt a lengyelek és a magyarok szeretnének elérni.

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) párizsi miniszteri találkozóján előrehaladást sikerült elérni a globális minimum társasági adóról szóló tárgyalásokon. Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter szerint

 – idézte a Reuters – maradtak nyitott kérdések, de az eddig ódzkodó írek beleegyeznek a 15 százalékos minimum adóba. Most vagy soha – mondta az Irish Times szerint Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter, aki az OECD-n belül péntekre már megegyezést szeretne, amit október végén a G-20 országok is szentesíthetnének római csúcstalálkozójukon.

Bruno Le Maire
Fotó: AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ

A meg nem erősített jelentések szerint az íreket az győzte meg, hogy a közös nyilatkozat tervezetéből kihagyták a 15 százalékos ráta előtt korábban szereplő legalább szót. Ugyanis Írország – ahol 12,5 százalék a sok külföldi céget vonzó társasági – attól tartott korábban, hogy a 15 százalék csak a kezdet, és később még magasabbra emelhetik az elvárt szintet.

A módosítás és az írek meggyőzése előtt 140-ből 134 ország támogatta a legalább 15 százalékos tervét. Egyes országok azonban, mint Lengyelország, azt szeretnék, ha a 15 százalékot jelentőse kedvezményekkel csökkenthetnék a cégek valós helyi gazdasági aktivitása alapján. Le Maire azt mondta: 

Franciaország támogatna ilyen levonásokat az adott vállalat eszközeinek 7,5 és létszámának 10 százaléka alapján, egy tízéves átmeneti időszakban.

Ha megszületik a megegyezés, az az elvárás, hogy az új szabályokat jövőre foglalják jogszabályba az országok, és 2023-ban lépjenek életbe – írta a Reuters. A megállapodásból ki lehet maradni, de ha egy ország alacsonyabban tartja az adót, a 15 százalékig fennmaradó részt a többiek beszedhetik a multicégektől. 

Lengyelország társasági adó Franciaország Írország OECD
Kapcsolódó cikkek