Ingatlanadó tesztelését tervezi a kínai Államtanács néhány régióban – idézi az állami Xinhua hírügynökséget a Reuters . Az javaslata régóta jelen van a kínai politika döntéshozóinak látóterében, ám mindeddig nem sikerült azt bevezetni.

Amikor azonban az ország elnöke, Hszi Csin-ping is támogatásáról biztosította a javaslatot, a helyzet alapvetően változott meg. Az adó végre megtörheti a rakétaként száguldó áremelkedéseket az ország ingatlanpiacán, ami miatt a fiatalabb generációk számára egyre nehezebb saját lakáshoz jutni. 

A lakáspiac kilencvenes évekbeli privatizációja óta az ingatlanárak több mint 2 ezer százalékkal emelkedtek.

Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor az időzítés nem biztos, hogy a legszerencsésebb, hiszen az ország ingatlanpiacát amúgy is számos nehézség sújtja és az árak néhány régióban már így is csökkenni kezdtek. A döntéshozóknak azért is érdemes óvatosnak lenniük, mert 

az ország gazdasági teljesítményének több mint a negyedét az építőipar biztosítja.

A tervek szerint az adó nemcsak a lakó, de a kereskedelmi ingatlanokra is vonatkozna és a földtulajdonra is, ám a legális vidéki otthonok mentesülnének az új tehertől.

A tesztidőszak öt évig tartana. Az ingatlanokra kivetett adók gondolata 2003-ban ütötte fel a fejét Kínában, ám keresletcsökkenéssel, zuhanó ingatlanárakkal, a háztartások vagyonának csökkenésével és jövőbeli ingatlanberuházásokkal kapcsolatos félelmek hatására nem vált valósággá. 

A javaslatot a helyi önkormányzatok is ellenezték az ingatlanárak zuhanásától és egy esetleges eladási hullámtól tartva.

Egy korábbi tesztprogram eredményeként Shanghaj és Csungking vezetett be 2011-ben ingatlanadót, ám az csupán a felsőkategóriás ingatlanokat és második lakásokat érintette, az adó mértéke pedig 0,4 és 1,2 százalék között mozgott.