A kínai–amerikai kapcsolatok romlásának legújabb példájaként az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) kedden nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva megvonta a China Telecom amerikai leányvállalatának működési engedélyét – írja a Reuters.

A döntés értelmében a legnagyobb kínai telekommunikációs cég amerikai leányának 60 napon belül meg kell szüntetnie amerikai szolgáltatását. A vállalat 20 éve van jelen az országban. Az FCC szerint a kínai kormány túlságosan nagy mértékű kontrollt gyakorol a cégre, melynek keretében a China Telecom a szükséges független bírói felügyelet nélkül is kötelezhető a kínai kormányzat kéréseinek teljesítésére.

Fotó: Shutterstock

Az amerikai hatóság szerint a kormányzat által tulajdonolt és kontrollált cég jelentős nemzetbiztonsági és bűnüldözési veszélyeket hordoz, hiszen

lehetőséget nyújt a kínai kormánynak az amerikai kommunikáció elérésére, tárolására, megszakítására vagy eltérítésére.

A vállalat szóvivője csalódást keltőnek nevezte az FCC döntését, és arról beszélt, hogy minden lehetőséget megragadnak a fellebbezésre, miközben folytatják amerikai ügyfeleik kiszolgálását.

A China Telecomnak világszerte 110 országban több mint 335 millió előfizetője van, és az egyik legnagyobb vezetékes és széles sávú szolgáltató a világon. Az Egyesült Államokban található kínai kormányzati intézmények mellett az országban élő 4 millió kínai amerikai, az évi 2 millió kínai turista, az amerikai egyetemeken tanuló 300 ezer kínai diák és az országban működő több mint 1500 kínai vállalkozás voltak a cég fő célcsoportjai.

Az FCC már 2020 áprilisában figyelmeztetett, hogy leállíthatja a három állami tulajdonú kínai telekommunikációs vállalat – a China Telecom Americas mellett a China Unicorn Americas és a Pacific Networks és annak leánya, a ComNet – működését az országban.

Márciusban az FCC megkezdte a China Unicorn Americas, illetve a Pacific Networks, valamint a ComNet engedélyének visszavonását, míg 2019 májusában egyhangúlag döntött amellett, hogy nem ad engedély a szintén állami hátterű China Mobile-nak az ország piacára lépésére.

De nem csak ezek voltak a hatóság lépései a kínai cégek ellen, így 

az FCC tavaly a Huaweit és a ZTE-t is nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősítette

ami megakadályozta a cégeket, hogy egy 8,3 milliárd dolláros kormányzati alap kárára ezen társaságoktól vásároljanak eszközöket. Decemberben pedig ennél is tovább menve, arra szólította fel a szolgáltatókat, hogy az ilyen eszközöket cseréljék le.