Nemzetközi gazdaság

Nem csak Kína lassult: kiábrándító ipari adatokat közölt az USA

Világszerte estek a részvénypiacok, miután a friss adatok szerint lelassult a növekedés Kínában, majd kiderült, hogy növekedés helyett visszaesett az ipari termelés az Egyesült Államokban szeptemberben.

Az amerikai gyárak teljesítménye 0,7 százalékkal csökkent a múlt hónapban augusztushoz képest, a bányákat és a közszolgáltatókat is magába foglaló tágabb ipari termelés pedig 1,3 százalékkal. A Bloomberg elemzői felmérésének konszenzusai 0,1 százalékos növekedést jeleztek előre mindkét mutatóban. Ráadásul az augusztusi feldolgozóipari teljesítményváltozást 0,2 százalékos növekedésről 0,4 százalékos csökkenésre módosították.

Fotó: Shutterstock

Az ipari termelés 1,3 százalékos visszaesésének majdnem felét az Ida hurrikán okozta fennakadások magyarázzák. A maradékért részben a motoros járművek és alkatrészeik gyártásának 7,2 százalékos csökkenése a felelős, amit a félvezetőkben kialakult hiány okozott. De 0,3 százalékkal visszaesett az egyéb gyárak termelése is, a közszolgáltatók teljesítménye 3,6, a bányászaté 2,3 százalékkal zsugorodott. A tartós termékek termelése egyébként a járműveket nem számítva még nőtt is, fél százalékkal, a nem tartós áruké azonban – amelyekhez a vegy- és a papíripar termékei is tartoznak – egy százalékkal visszaesett.

A világ tőzsdeindexei már az amerikai adatok előtt estek, miután kiderült, hogy Kínában csak 4,9 százalékkal nőtt éves alapon a az elemzők várta 5,2 százalékkal szemben, és az ipari termelés éves bővülése is a vártnál sokkal jobban lelassult, az augusztusi 4,3 százalékról 3,1 százalékra. A Dow Jones ipari átlag részvényindex 0,3 százalékot csökkent az amerikai délelőtti kereskedésben. A dollár nem reagált az ipari adatokra, miután már korábban vissszavonult az 1,16-os vonal mögé az euró ellenében.

A kínálati láncban megjelent hiányok továbbra  is sújtják a termelőket, és egyre több szektor küszködik - kommentálta az amerikai adatokat James Knightley, az ING nemzetközi főközgazdásza. A kereslet azonban erős maradt, a megrendelések tovább nőnek, miközben a vásárlók egyre elkeseredettebbé válnak. Ez egy újabb jele annak, hogy az inflációs nyomás csak lassan enyhülhet – tette hozzá.

Egyesült Államok Federal Reserve - Fed ipari termelés kínálat
Kapcsolódó cikkek