A Goldman Sachs visszavágta a kínai gazdaság jövő évi növekedési kilátásait, arra számít ugyanis, hogy a a korábban jelzett 5,6 százalék helyett csak 5,2-del bővül 2022-ben, mivel a pekingi kormány ragaszkodik hosszú távú politikai célkitűzéseihez, így például az ingatlanszektor adósságállományának csökkentéséhez. Az amerikai befektetési bank és pénzügyi szolgáltató a Nomura és a Fitch példáját követve szeptember végén már módosította a világ második legnagyobb gazdaságának idei növekedési kilátásait is éves bázison 8,2-ről 7,8 százalékra, akkor az energiaválságra hivatkozva. A bank közgazdászai hétfői jegyzetükben azt írták, hogy 

várhatóan csupán átmeneti volt a kínai GDP harmadik negyedéves gyengébb növekedése és az felpörgése, az év utolsó hónapjában azonban ismét gyorsul majd a gazdaság bővülése.

Fotó: SAYAKA NANBU / AFP

Mások, például a Bank of America (BoA) és a Citigroup azonban arra figyelmeztetnek, hogy 

a lassulás tovább folytatódhat, átnyúlhat jövőre is, és a GDP növekedése 2022-ben akár öt százalék alá is eshet, ami a 2020-as, koronavírusos évet leszámítva az elmúlt három évtized legrosszabb eredménye lehet. 

A BoA stratégiái nem zárják ki, hogy Hszi Csin-ping elnök talán bevállalja a gazdaság olyan nagy léptékű átalakítását is, mint amilyen Teng Hsziao-ping szerkezetátalakítása volt az 1970-es években, vagy az állami vállalatoké és a pénzügyeké az 1990-esekben. „Ha ez így van, akkor a Kínából érkező adatáramlás még a pesszimistákat is megzavarhatja, és nekünk készen kell állnunk erre a forgatókönyvre” – írták az Ajay Kapur által vezetett stratégák az ügyfeleknek egy múlt heti jelentésükben, amelyben 7,7-es növekedést jósoltak az idén és négyszázalékosat 2022-ben. A kínai kormány szakértők szerint igen konzervatív célkitűzése „hat százalék fölötti” növekedés az idén, Ji Kang, a jegybank elnöke nyolc százalék körüli eredményre számít, amelynek eléréséhez a Bloomberg Economics számításai szerint a GDP-nek csak 3,9 százalékkal kell bővülnie a jelenlegi negyedévben.

Fotó: WU ZHIZUN / AFP

Pekingnek feltett szándéka az eddigi gazdasági modell módosítása, és Hszi immár személyesen felügyeli az növekedési ütemének stabilizálását és a jövedelmi egyenlőtlenségek mérséklését, valamint a fejlett technológiájú feldolgozóipar elősegítését célzó tervek megvalósítását. Utóbbival az amerikai technológia hazaival való „pótlását” szeretnék elérni a szankciók miatt, többek között a félvezetőgyártásban, 

szakértők szerint azonban messze vannak még attól is, hogy akár egy lépéssel közelebb kerüljenek az önellátáshoz, annak ellenére, hogy évek óta hatalmas összegeket fordítanak erre a célra. 

Fotó: PETER PARKS / AFP

A kínai gazdaság a második negyedévben még 7,9, a harmadikban már csak 4,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, de a bajok csak halmozódnak.

Az áramkimaradások folytatódnak, és az egészségügyi hatóságok figyelmeztetése szerint a következő napokban nőni fog a koronavírusos esetek száma

Az újabb fertőzési hullám október 17-e óta már tizenegy tartományra terjedt át, annak ellenére, hogy a lakosság 76 százaléka megkapta az oltás mindkét adagját. Pekingben és Vuhanban azonnal el is halasztották a hónap végére, illetve a múlt vasárnapra tervezett maratont, és mivel Kína változatlanul ragaszkodik a zéró tolerancia politikájához, a korlátozások mellett gyárbezárások is várhatók, ha rosszabbodik a helyzet.