Nemzetközi gazdaság

Pezseg az inflációs idegességtől a világpiac, ugrott a dollár

A dollár a 15-hónapos csúcsokat döngeti, mert egymás után jönnek ki világszerte a hírek és nyilatkozatok, amelyek erősítik a félelmet, hogy tartósan felpörög az infláció, feljebb tolja a kamatokat és belerág a vállalati profitokba.

A részvényárak esése kedden a napfénnyel együtt körbeszaladt a világon, Ázsiától Európán keresztül az Egyesült Államokig, miközben a Brent olaj ára a 84 dollár fölé emelkedett és erősödött a kockázatkerülésből profitáló dollár és drágult az arany. A sorjázó negatív hírekben a közös elem az energiahiány miatt is emelkedő és a lassuló növekedés miatti aggodalom.

Fotó: Shutterstock

Az erősen központosított irányítású Kína kedden megtette egy évtizede húzódó áramszektor-reformja eddigi legbátrabb lépését, 

és megengedi a széntüzelésű erőműveknek, hogy áthárítsák megnövekedett költségeiket a piacon a fogyasztók egy részére.  

Eközben a Financial Times szerint Raphael Bostic, a Federal Reserve atlantai elnöke úgy nyilatkozott: 

a már elegendő mértékben magához tért ahhoz, hogy az amerikai jegybank mielőbb megkezdhesse pénzbőség-teremtő kötvényvásárlásai visszafogását. 

A kommentár erősíti a várakozást, hogy a szigorítás már november elején megkezdődhet, ami pozitív a dollárra nézve. A zöldhasú azonban már a nyilatkozat előtt megdöngette a 15-havi csúcsot az euró ellenében 1,153 környékén. Az amerikai kétéves államkötvény hozama 18-hónapos csúcsra emelkedett 0,354 százalék környékén. A Nasdaq Composite index 0,2 százalékot esett. 

olajár dollár árfolyama arany ára világpiac infláció Fed
Kapcsolódó cikkek