Nemzetközi gazdaság

Szenved a német ipar

A német ipari termelés 4 százalékkal csökkent az előző havihoz képest augusztusban a júliusi 1,3-es növekedés után. Bár a piaci elemzők is visszaesésre számítottak, de nem ilyen mértékűre, csupán 0,4-est vártak. Mindez azt mutatja, hogy

az ellátási láncok zavarai nagyobb veszélyt jelentenek a német iparra, mint a maga a járvány.

Ennek fényében pedig úgy tűnik, hogy a német gazdaság hagyományos növekedési motorja a harmadik negyedévben ismét a bővülés hátráltató tényezője lesz. Erre az éves összevetésű adatok sem cáfolnak rá, hiszen ezek szerint is csak 1,7 százalékkal nőtt a termelés, a júliusi 6 után.

Fotó: Kallus György / VG

Az augusztusi visszaeséssel a német ipari termelés volumene az idei év első nyolc hónapjából hatban csökkent. Ahhoz, hogy a harmadik negyedévi ipari termelés a második negyedévi szint fölé emelkedjen, szeptemberben 8 százalék körüli felpattanásra lenne szükség. Mivel ez nagyon valószínűtlennek tűnik,

a német ipar negyedéves összevetésben újabb visszaesésnek néz elébe, ami az egész gazdaságot megterheli.

A feldolgozóiparban (az ipari termelés az energiaipar és az építőipar nélkül) 4,7 százalékkal csökkent a termelés elsősorban az alkatrészellátás fennakadásai miatt. A gépjárművek gyártása 17,5 százalékkal esett vissza havi bázison.

A korlátozások által nem érintett utolsó hónappal, 2020 februárjával összevetve az augusztusi ipari termelés még 9 százalékos elmaradásban volt. Amennyiben az ellátási láncok zavarai enyhülnek, az ipari termelés növekedni fog, ez viszont inkább később, mint korábban jön el.

Németország autógyártás német ipari termelés visszaesés ipari termelés fennakadás ellátási láncok
Kapcsolódó cikkek