Az Apple Pay használatát lehetővé tevő NFC csip miatt nézhet Európai Uniós trösztellenes eljárással szembe az Apple – tudta meg a Reuters az ügyre rálátó forrásoktól.

Fotó: Shutterstock

Az eljárás komoly bírsággal járhat, emellett a vállalatot kötelezhetik arra is, hogy fizetési rendszerét nyissa meg riválisai előtt. 

A cég tavaly júniusban került az uniós versenyügyi biztos Margrethe Vestager célkeresztjébe, amikor is vizsgált indult az Apple Pay kapcsán.

Az elsődleges problémák a fizetést lehetővé tevő NFC csip mellett a szolgáltatás szerződési feltételeit is érintették, ám azóta a vizsgálat a csak az Apple Pay által elérhető csipre szűkültek.

Az EU versenyjogi hatósága jelenleg a problémás területek összegyűjtésén dolgozik, melyet jövőre küldhet el az Apple-höz, ami ellen további három ügyet is visz az Európai Bizottság. Az EB akár éves, globális bevételeinek 10 százalékának megfelelő bírságot is kiszabhat a vállalatokra, mely 

a kaliforniai cég esetében a tavalyi év alapján 27,4 milliárd dollárra is rúghat.

Az Apple adatvédelmi és biztonsági okokra hivatkozva védi fizetési szolgáltatásával kapcsolatos magatartását, ám a mostani hírekre még nem reagált.

A vállalat világszerte felkeltette a hatóságok figyelmét üzleti gyakorlatával, így Dél-Koreában például arról született az elmúlt hónapban törvény, hogy az alkalmazások területén lehetővé kell tenni a cég fizetési szolgáltatásán kívül más fizetési megoldásokat is, ezzel tulajdonképpen 

véget vetve a vállalat alkalmazásokon belüli fizetések után beszedett 30 százalékos jutalékának.

Az Apple Pay előtt álló problémák nem érnek véget a hatósági fellépéssel, a múlt héten annak egy sérülékenységére is fény derült.