Nemzetközi gazdaság

Zakóztak a német ipar rendelései, nagyon rázós lesz ez a kilábalás

Óriásit estek a német ipar megrendelései augusztusban a ma közzétett adatok szerint, a beszállítási problémák hullámvasútra állították a keresletet is, különösen az autóiparban. A német ipar teljesítménye a közép-európai gazdaságok számára is meghatározó.

A német gyárak rendelései 7,7 százalékkal estek vissza augusztusban, a júniusi 4,6 és a júliusi 4,9 százalék emelkedés után, látszik, megerősítve, hogy nem lesz egyenletes a kilábalás, sőt a vártnál is nagyobbak a zökkenők. Az augusztusi zsugorodás nem volt meglepő, de az elemzők csak 2,1 százalékos csökkenést vártak.

Fotó: Jan Woitas / DPA / AFP

A kereslet még így is 8,5 százalékkal magasabb, mint tavaly februárban, a pandémia első európai berobbanása előtt, de a szűk keresztmetszetek hatása erőteljesen megmutatkozik a rendelések hullámzásában.

A járművek motorjaira és alkatrészeire 12 százalékkal zuhantak, augusztusban, a fémtermelésben és feldolgozásban 9,6 százalékos volt a visszaesés. A külföldi megrendelések estek többet, 9,5 százalékkal, a belföldiek csak 5,2 százalékkal.

A szintén mai adatok szerint egyébként a magyar ipari termelés 2,7 százalékkal csökkent augusztusban, szezoinálisan és munkanapokkal kiigazítva. A lengyel termelés 1,1 százalékkal zsugorodott, a többi közép-európai országból még nincs augusztusi adat.

Németország ipari megrendelések német ipar
Kapcsolódó cikkek