Emelkedett a hétvégén a Jamal-Európa vezetéken Németország felé tartó orosz földgáz mennyisége.

Vasárnap és szombaton Németországba óránként több mint 10 ezer megawattóra (MWh) gáz érkezett. Pénteken az átlagos mennyiség még 6,5 ezer MWh körül volt. A mérőállomás adatai alapján az ellenkező irányba, Németországból Lengyelország felé nulla volt az átadóállomáson áramló mennyiség.

Az Oroszországot és Németországot összekötő kétezer kilométer hosszúságú gázvezeték Fehéroroszországon és Lengyelországon halad át, 

és a Gazprom orosz gázipari vállalat, illetve Lengyelországban és Németországban vegyes vállalatai, az EuRoPol és a WINGAS tulajdonában áll.

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

A földgázszállítást a jelek szerint nem befolyásolja a Fehéroroszország és az között kialakult migrációs konfliktus.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön azzal fenyegetőzött, hogy akár az Oroszországból Fehéroroszországon keresztül Nyugat-Európa felé áramló földgázszállítást is leállítaná.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. A helyzet hétfő óta különösen súlyossá vált. Ezért Lengyelország a határt már védő rendőrök és határőrök mellé 15 ezer katonát is kivezényelt. Az EU azzal vádolja Minszket, hogy ő szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul az ellene elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton reményét fejezte ki, hogy Fehéroroszország nem fogja elzárni az Európai Unióba vezető orosz gázvezetéket, 

mert ez a lépés ártana a Minszk és Moszkva közötti szövetséges kapcsolatnak. Utalt rá, hogy beszélni fog a fehérorosz államfővel a kérdésről.

Putyin október végén arra utasította a Gazpromot, hogy miután a vállalat befejezi a gáz szivattyúzását az orosz földalatti tárolókba, kezdje meg a tervezett munkálatokat a saját európai ausztriai és németországi földalatti tárolóiba irányuló gázmennyiség növelésére. 

Oroszország biztosítja Európa gázszükségletének egyharmadát, és kínálati szándékai kulcsfontosságúak ebben az időszakban, amikor is a háztartásokat és a vállalatokat egyaránt keményen sújtja a szabadpiaci gázárak meredek emelkedése. A Gazprom kitermelése és exportja rekordszintek közelében mozog, miközben európai tározói az egy évvel ezelőtti szintnek körülbelül egyharmadán állnak.

Angela Merkel Putyintól kért segítséget

A leköszönő német kancellár arra kérte az orosz elnököt, segítsen megoldani a lengyel-belorusz, illetve a litván-belorusz határnál kialakult, egyre élesedő migrációs válsághelyzetet.