Angela Merkel német kancellár telefonon tárgyalt szerda délután Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akitől azt kérte, beszéljen Aljakszandr Lukasenka belarusz államfővel az országa határain kialakult migrációs válsághelyzet rendezése érdekében – írta a Reuters egy neve elhallgatását kérő, magas rangú uniós tisztviselőre hivatkozva. A hírügynökség informátora azt is elmondta, hogy Merkel arra számít, az orosz elnök még ma visszahívja őt, hogy tájékoztassa a Lukasenkával folytatott beszélgetése eredményéről. 

A tisztviselő elmondta:

Merkel egyértelmű üzenetet adott Putyinnak

azt várva az orosz elnöktől, hogy hasson oda, és bírja rá Lukansenkát a válság EU számára kedvező rendezésére. Putyin a Kreml tájékoztatása szerint felajánlotta, hogy segít előmozdítani a Minszk és az uniós országok közötti közvetlen tárgyalásokat az ügyben.

A lengyel és a balti politikai vezetők szerint az fehérorosz államfő Putyin jóváhagyásával, sőt az orosz elnök parancsára kezdett bele a határmenti helyzet eszkalálásába. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva azonban elfogadhatatlannak és felelőtlennek nevezte az Oroszország elleni vádat, és közölte: Moszkvát aggodalommal tölti el a feszültség növekedése a térségben. Hozzátette: 

a lengyel-fehérorosz határon "humanitárius katasztrófa" kialakulása fenyeget.

Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik via AFP

Belarusz már a nyáron megnyitotta határait a Közel-keletről, illetve Ázsiából érkező menedékkérők és migránsok előtt, és szabad átjárást biztosított számukra az országon keresztül, először a Balti-államok, majd később Lengyelország felé is. Az elmúlt napokban ennél is tovább ment, és a lengyel információs szolgálatok állítása szerint a belarusz fegyveres erők tagjaival kísértette az Európai Unióba belépni akaró bevándorlókat országa nyugati határához. A lengyel kormányfő szerint Lukasenka hibrid hadviselést folytat az EU ellen, bosszúból a blokk által rá kirótt szankciók miatt, a menedékkérőket pedig élő pajzsként használja.

A belarusz-lengyel határ közelében összegyűlt tömeg hétfő óta próbálkozott a drótkerítés ledöntésével, sokáig sikertelenül, ám szerda reggel két nagyobb csoport átszakította a kerítést, és bejutott Lengyelországba. Eközben Litvániában a belarusz határ térségében rendkívüli állapot lépett hatályba.

Fotó: Leonid Shcheglov / AFP

Az épp Moszvkában tartozókodó fehérorosz külügyminiszter, Uladzimir Makej szerint azonban az EU provokálta ki a határmenti migrációs válsághelyzetet, hogy ürügyet teremtsen a Minszk elleni újabb szankciók bevezetésére. A diplomata kifejezte reményét, hogy Minszk és Moszkva "kölcsönösen támogatja" majd egymást a Fehéroroszország elleni "barátságtalan lépésekre" adandó közös válasz kérdésében.

Tűzharcra számítanak a lengyel határon

Mateusz Morawiecki szerint az stabilitása és békéje forog kockán. Kormánya arra számít, hogy Minszk tovább provokálja a határőröket, és kísérletet tesz arra, hogy fegyveres konfliktust robbantson ki.