BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Angela Merkel Putyintól kért segítséget

A leköszönő német kancellár arra kérte az orosz elnököt, segítsen megoldani a lengyel-belorusz, illetve a litván-belorusz határnál kialakult, egyre élesedő migrációs válsághelyzetet.

Angela Merkel német kancellár telefonon tárgyalt szerda délután Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akitől azt kérte, beszéljen Aljakszandr Lukasenka belarusz államfővel az országa határain kialakult migrációs válsághelyzet rendezése érdekében – írta a Reuters egy neve elhallgatását kérő, magas rangú uniós tisztviselőre hivatkozva. A hírügynökség informátora azt is elmondta, hogy Merkel arra számít, az orosz elnök még ma visszahívja őt, hogy tájékoztassa a Lukasenkával folytatott beszélgetése eredményéről. 

A tisztviselő elmondta:

Merkel egyértelmű üzenetet adott Putyinnak

azt várva az orosz elnöktől, hogy hasson oda, és bírja rá Lukansenkát a válság EU számára kedvező rendezésére. Putyin a Kreml tájékoztatása szerint felajánlotta, hogy segít előmozdítani a Minszk és az uniós országok közötti közvetlen tárgyalásokat az ügyben.

A lengyel és a balti politikai vezetők szerint az fehérorosz államfő Putyin jóváhagyásával, sőt az orosz elnök parancsára kezdett bele a határmenti helyzet eszkalálásába. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva azonban elfogadhatatlannak és felelőtlennek nevezte az Oroszország elleni vádat, és közölte: Moszkvát aggodalommal tölti el a feszültség növekedése a térségben. Hozzátette: 

a lengyel-fehérorosz határon "humanitárius katasztrófa" kialakulása fenyeget.

Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik via AFP

Belarusz már a nyáron megnyitotta határait a Közel-keletről, illetve Ázsiából érkező menedékkérők és migránsok előtt, és szabad átjárást biztosított számukra az országon keresztül, először a Balti-államok, majd később Lengyelország felé is. Az elmúlt napokban ennél is tovább ment, és a lengyel információs szolgálatok állítása szerint a belarusz fegyveres erők tagjaival kísértette az Európai Unióba belépni akaró bevándorlókat országa nyugati határához. A lengyel kormányfő szerint Lukasenka hibrid hadviselést folytat az EU ellen, bosszúból a blokk által rá kirótt szankciók miatt, a menedékkérőket pedig élő pajzsként használja.

A belarusz-lengyel határ közelében összegyűlt tömeg hétfő óta próbálkozott a drótkerítés ledöntésével, sokáig sikertelenül, ám szerda reggel két nagyobb csoport átszakította a kerítést, és bejutott Lengyelországba. Eközben Litvániában a belarusz határ térségében rendkívüli állapot lépett hatályba.

Fotó: Leonid Shcheglov / AFP

Az épp Moszvkában tartozókodó fehérorosz külügyminiszter, Uladzimir Makej szerint azonban az EU provokálta ki a határmenti migrációs válsághelyzetet, hogy ürügyet teremtsen a Minszk elleni újabb szankciók bevezetésére. A diplomata kifejezte reményét, hogy Minszk és Moszkva "kölcsönösen támogatja" majd egymást a Fehéroroszország elleni "barátságtalan lépésekre" adandó közös válasz kérdésében.

Tűzharcra számítanak a lengyel határon

Mateusz Morawiecki szerint az Európai Unió stabilitása és békéje forog kockán. Kormánya arra számít, hogy Minszk tovább provokálja a határőröket, és kísérletet tesz arra, hogy fegyveres konfliktust robbantson ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.