Oroszország nem tervez saját hadgyakorlatot a Fekete-tengeren, válaszul az ott folyó, nem tervezett NATO-manőverekre jelentette ki Vlagyimir Putyin egy szombati tévéinterjúban.

Az orosz védelmi minisztérium megelégszik a harci repülőgépek és hadihajók kísérésével mondta az orosz elnök.

Putyin kijelentette: Oroszország nem készül katonai invázióra készül Ukrajna ellen, az orosz katonai erők mozgása az ország felségterületén senkiből sem válthat ki aggodalmat, ez senki számára sem jelent fenyegetést.

Fotó: Shutterstock

Az orosz elnök szerint ugyanakkor komoly próbatétel Oroszország számára, hogy az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei stratégiai légierőt is bevetnek a fekete-tengeri hadgyakorlatokon.

Vlagyimir Putyin visszautasította, hogy Moszkvának bármiféle köze lenne a Fehéroroszország és az Európai Unió határon zajló migrációs válsághoz.

Az orosz elnök kitért arra, hogy szerinte a lengyel határőrség embertelenül bánik a migránsokkal, köztük több hónapos terhes nőkkel és gyerekekkel.

Putyin reményét fejezte ki, hogy Fehéroroszország nem fogja elzárni az Európai Unióba vezető orosz gázvezetéket. 

Az orosz elnök egyenes utalást tett rá, hogy német-fehérorosz közvetlen párbeszéddel talán megoldható lenne a kialakult válság. 

Úgy vettem ki az Aljakszandr Lukasenkával és Angela Merkel kancellárral folytatott beszélgetésekből, hogy a két vezető kész arra, hogy tárgyaljon egymással 

fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Angela Merkel Putyintól kért segítséget

A leköszönő német kancellár arra kérte az orosz elnököt, segítsen megoldani a lengyel-belorusz, illetve a litván-belorusz határnál kialakult, egyre élesedő migrációs válsághelyzetet.