Nemzetközi gazdaság

A Teslának mégse kell a hegynyi EU-pénz, a német még igen

Visszavonta kérelmét az állami támogatásra Berlin mellett épülő elektromosautó-akkumulátor gyárához a Tesla.

Mégse kell a Teslának Berlin közelében létesülő hatalmas akkumulátorüzeméhez a támogatás, sőt ellenez minden állami szubvenciót - jelentette be az amerikai óriásvállalat vezérigazgatója, a Reuters jelentése szerint.

Az még januárban határozott arról, hogy kapjon szubvenciót a Tesla, a BMW és más vállalatok, amelyek e-autókhoz gyártanak akkukat Európában, csökkentve a függőséget Kínától. A Teslának 1,14 milliárd euró EU-pénz járt volna az ez év végén véglegesítendő tervek szerint az új gyárhoz.

Fotó: PATRICK PLEUL / AFP

A jelentkezést erre a támogatásra azonban a cég visszavonta - közölte a Tesla egy szóvivője, majd egy Twitter-beszélgetésben Musk azt írta: a vállalat mindig is azon a véleményen volt, hogy mindenféle szubvenciót meg kell szüntetni. 

De ebbe bele kell tartoznia az olajra és gázra adott masszív támogatásoknak is. Valamiért a kormányok nem akarják ezt megtenni

 – tette hozzá. 

A döntés nem érinti a németországi gyárépítés menetét - közölte a cég. A német gazdasági minisztérium becslése szerint 

a Tesla mintegy ötmilliárd eurót ruház be a gyárra.

Eközben a minisztérium szerint gőzerővel folyik az akkuüzem mellett a Tesla autógyárának építése. Az illetékes brandenburgi kormányzat szerint a vállalat egy évvel ezelőtt ehhez az utóbbi projekthez is kért tartományi támogatást. Ezt a kérelmet azonban a helyi gazdasági minisztérium szóvivője szerint nem vonták vissza – írta a Reuters.

Musk egyébként nincs jóban a német hatóságokkal, áprilisban egy levélben fejezte ki rosszallását, amiért a bonyolult német tervezési előírások szerinte nincsenek összhangban a klímaváltozás elleni harc igényelte sürgősséggel.  

Chipek helyett a fantáziájukra támaszkodnak az autógyártók

Kreatív megoldásokra kényszerülnek a világ autógyártói, hogy megbirkózzanak a súlyos, globális chiphiánnyal, amely csak az idén hatvanmilliárd dolláros bevételkiesést okozott a számukra.

Elon Musk akkumulátorgyártás EU támogatás klímaváltozás brandenburg szubvenció Berlin BMW Tesla
Kapcsolódó cikkek