Két módon lehet az energia kínálati hiányát megoldani: vagy tovább emelkedik a fogyasztói ár, vagy csökken a fogyasztás, utóbbi a Goldman Sachs elemzői szerint könnyen bekövetkezhet, írja a Magyar Nemzet. Az ipari szereplőket ez súlyosan érintheti a talpra­ állás időszakában. 

Az európai energiapiacok állapota ­miatt az áramkimaradások réme fenyeget, kiváltképp, ha a szokásosnál hidegebb tél érkezik a kontinensre, ami az egyébként is kivételesen alacsony töltöttségű gáztárolókat még rosszabb helyzetbe sodorhatja – figyelmeztetett a Goldman Sachs amerikai befektetési bank és pénzügyi szolgáltató, a véleményt a Bloomberg idézte. „Míg a magasabb gázárak kiválthatnak kínálati és keresleti kiigazításokat a piac szűkösségének ellensúlyozására, ezek nagyrészt már be vannak árazva” – áll az elemzők véleményében. Ez annyit jelent, hogy ha különösen hideg lesz a tél, akkor az ázsiai országokkal kell majd versenyezni az LNG- (cseppfolyós gáz) szállítmányokért, ami pedig még feljebb srófolhatja az árakat. 

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal jelentése alapján, a Távol-Kelet elszívó ereje most annyira erős, hogy a tavalyi LNG-mennyiségnek csak a 75 százaléka érkezik az idén Európába. Az alacsony intenzitású beszállítások miatt az európai földgáztárolók feltöltése – különösen Németországban és Hollandiában – késedelmes, a kontinens felkészültségi szintje évtizedes mélyponton van.

Fotó: John MACDOUGALL / Europress/AFP

Azok az LNG-szállítmányok pedig, amelyek mégis megérkeznek Európába, nem lesznek elegendők ahhoz, hogy a gáztárolók ki ne merüljenek a tél végére. „Ez esetben az egyetlen kiegyensúlyozó mechanizmus az európai gáz- és villamosenergia-árak további jelentős emelkedése lenne, ami a kereslet lerombolását tenné szükségessé, vagyis az ipari szektorban áramkimaradások árán csökkenne az energiaigény” – vonták le a következtetést a Goldman Sachs elemzői. A forgatókönyv ugyan egy kifejezetten hideg tél esetén érvényes, de rámutat arra, mennyire törékeny helyzetbe is került az idén az európai energiaellátás.

Az esetleges ipari áramkimaradások pedig a pandémia utáni gazdasági újraindulás közepette különösen érzékenyen érinthetik a vállalatokat. 

Eközben továbbra is az egekben a földgáz ára a legnagyobb európai tőzsdén, a holland TTF-en, bár az október eleji csúcsról már valamennyire visszaesett, mégis visszafoghatja a beszerzéseket, és tovább emelheti a fogyasztói árakat.

Mindenesetre a fogyasztók korlátozása csak a legvégső esetben lehet megoldás a kereslet és a kínálat egyensúlyának a fenntartásához. Magyarországon ilyesmiről nincs szó, hiszen a gáztárolók a jogszabályban meghatározott mértéknek megfelelő töltöttségi szinttel indították a fűtési szezont. Október közepén a hazai egységekben mintegy 5 310 millió köbméter gáz volt, ami meghaladja a kapacitás 84 százalékát és megfelelt az elmúlt tíz év átlagának. Emellett biztosított a folyamatos vezetékes ellátás is az október 1-jén életbe lépett, 15 évre szóló, a ­Gazprommal kötött földgázszállítási szerződés alapján, amibe ráadásul a korábbi kontraktusban foglaltnál alacsonyabb árszabás került.