Komoly energiahiánnyal küzdenek Kína északkeleti részének ipari központjában – írta meg a Reuters. Jilin tartomány lakosai már attól tartanak, hogy leállítják a víz- és villanyszolgáltatást, illetve hogy beszüntetik a termelést a gyárak. Ezek elkerüléséhez a szénbeszerzést kellene felgyorsítani.

Fotó: Shutterstock

Az egyre ritkuló szénszállítmányok kiéheztették a világ második legnagyobb gazdaságát. Az energiaforrás hiánya az ipar nagy részét megbénítja, ezért a tartomány vezetője a szénimport volumenének növelését sürgeti.   

A hírekben és a közösségi médiában arról lehet olvasni, hogy az áramkimaradások miatt 

az ország északkeleti részében elsötétültek a jelzőlámpák, a lakóházak liftjei megálltak, illetve a mobilkommunikáció is akadozott, és több gyárban is szüneteltetni kellett a termelést. Egy közüzemi szolgáltató pedig arra figyelmeztetett, hogy a bizonytalan áramellátás a vízellátás folytonosságát is megzavarhatja.

Senjangban és a több mint 13 milliós Talienben a zavarok a globális nagyvállalatok – az Apple, illetve a Tesla – beszállítóit sújtották leginkább. Az emelkedő szénárak, amelyeket az erőművek nem tudtak a fogyasztókkal megfizettetni, számos tartományt az áramszolgáltatás szüneteltetésére kényszerítettek. Ez történt Jilinben is.

Han Jun, a majdnem 25 milliós tartomány kormányzója hétfőn az energetikai vállalatoknak azt mondta, hogy több lábon állva kell biztosítani a szénellátás stabilitását. 

Ez az oroszok háttérbe szorulását, és Indonézia, illetve Mongólia felértékelődését jelenti. 

Utóbbinak Jilinnel határos területeire azonnali hatállyal megbízottakat is küldenek, hogy készítsék elő a szükséges szerződéseket – olvasható a tartomány hivatalos WeChat felületén.

A Goldman Sachs becslése szerint az áramkimaradások a kínai ipari termelők 44 százalékát hátráltatták, ami az éves 1 százalékos visszaeséséhez vezethet a harmadik negyedévben, és 2 százalékos csökkenéshez az októbertől decemberig tartó időszakban. Ez a 2021-re vonatkozó növekedési várakozásokat 7.8 százalékra mérsékli a korábbi 8.2 százalékról egy kedden közzétett jelentés szerint.

Az energiaválságot a szűkös szénellátás és a szigorodó kibocsátási normák miatti széndrágulás, illetve az áremelkedést követő korlátozások okozták.

Han arra szólította fel a vállalatokat, hogy tegyenek eleget társadalmi kötelezettségeiknek, és hárítsák el az áremeléssel létrehozott akadályokat.

Eközben az ország áramszolgáltatóit tömörítő szervezet hétfőn közleményben tudatta, hogy a széntüzelésű erőművek beszerzési hálózatuk fejlesztésén dolgoznak, és nincs az az ár, amit ne volnának hajlandók megfizetni, hogy garantálni tudják a zavartalan működést a fűtési szezon alatt.

Rövid távon egyelőre két dolog jelenthet kiutat a válságból: a szénbányászat felpörgetése, vagy a fogyasztói árak emelése. Annyi biztos, hogy egyik megoldás sem népszerű.