Az ipari termelés 71, százalékkal nőtt októberben a tavalyi évhez képest az orosz statisztikai hivatal adatai alapján, miközben az elemzők a szeptemberi 6,9 százalékos növekedést követően csak 6 százalékos bővülés vártak.

Az év első 10 hónapját nézve a növekedés mértéke 5 százalék, miután a kilenchavi éves szintű bővülés 4,7 százalék volt. Havi összevetésben is kiugró a teljesítmény, az októberi volumen 4,8 százalékkal nőtt a szeptemberihez képest.

Fotó: Alexander Galperin / AFP

Különösen jelentős volt a növekedés a bányaiparban, ahol éves szinten 10,9 százalékos növekedést mértek a szeptemberi 9 százalék után. A tízhavi növekedés mértéke azonban így is csak 3,7 százalék.

A feldolgozóipar kibocsátásának növekedése ugyanakkor 4,5 százalékig lassult a szeptemberi 5,1 százalékról, az év első 10 hónapját nézve azonban így is 5,2 százalékos bővülés történt. A koronavírust megelőző utolsó év, 2019 októberéhez képest idén októberben az ipari termelés 1,8 százalékkal nőtt. 

Elemzők arra számítanak, hogy az idén 4,7 százalékkal nő Oroszország ipari termelése. A gazdaságfejlesztési minisztérium szeptemberben 2,0 százalékról 4,2 százalékra javította a bővülés idei ütemére vonatkozó előrejelzését. Oroszországban tavaly 2,6 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás.