Nemzetközi gazdaság

Durván elszálltak az árak az eurózónában

Az elemzői várakozásoknál is jobban megugrott az éves infláció az eurózónában novemberben, a 4,9 százalékos rátánál 1991 júliusa óta nem volt magasabb. Újabb elképedést okozott a lengyel inflációs adat is.

Az elemzők a 4,1 százalékos októberi éves ráta után 4,5 százalékos inflációra számítottak novemberben az euróövezetben, ehelyett 4,9 százalék lett, ami több, mint harmincéves csúcs. Meglepetés is, nem is a tegnap közölt 5,2 százalékos német adat után, ami szintén meghaladta az elemzői döntéseket. A havi inflációs adatok nem először kellemetlenek, az Európai Központi Bank azonban eddig mindig úgy reagált, hogy átmenetinek mondta az árakat felturbózó tényezőket, mint például a szállítási láncok akadozásait. Ami azonban sok, az sok, a szemek megint a bankra szegeződnek.

Fotó: DANIEL ROLAND / AFP

Több euróövezeti országból is érkeztek ma inflációs adatok, rendre magasabbak a várakozásoknál. A portugáloknál viszonylag szelíd az de az októberi 1,8 százalékról 2,6-ra szökött fel, a szlovén ráta az EU-metodika szerint 3,5-ről 4,9-re, a harmonizált olasz ráta 3,2-ről 4 százalékra, az osztrák 3,7-ről 4,1-re, a francia 3,2-ről 3,4 százalékra. Máskor is gyakran mutatkozik eltérés az elemzői becsléstől, most azonban a különbségek jelentősek, és mindenhol magasabb a ráta vártnál. A kivétel Spanyolország, ahol a vártnak megfelelően 5,4-ről 5,6-ra százalékra emelkedett az inflációs ráta (ami 29-éves rekord).

A legnépesebb Európai Unió-tagok közül eddig is Lengyelországban volt a legmagasabb az infláció, amely nem tagja az euróövezetnek. A lengyel adat a számunkra is fontos, hiszen a régiónkban először náluk és a szlovénoknál közlik a havi inflációs számot, és a többiek nagyon gyakran követik a lengyel trendet. Varsó 7,7 százalékos éves inflációs rátát jelentett novemberre, ami meghaladja a 7,4 százalékos várakozást, majdnem egy százalékkal az októberi 6,8 százalékot, és több, mint két évtizedes rekordot jelent. A zloty ma a forinttal egyetemben erősödött, fittyet hányva arra, hogy a részvényindexek az omikron vírusvariáns miatti aggodalmak következtében megint zuhannak. Az utóbbiak azért hatással vannak a zlotyra is, ami abból látszik, hogy az inflációs adat után a zloty nem erősödött tovább, hanem 4,68 körül stabilizálódott az euró ellenében, pedig normál helyzetben egy magas inflációs adat erősíthetné, érveket szolgáltatva a jegybanknak kamatemelései folytatására.

Fotó: Photononstop

Azonban pont a monetáris szigorítás folytatódása az, amit a világgazdaságra potenciálisan bénító hatással járó omikron vírusvariáns megjelenése kérdésessé tett. Ezért gyengül a dollár, hiszen az Egyesült Államokban a piacok elkezdték kiárazni a várt kamatemeléseket, és ezért erősödik az euró, ahol nincs mit kiárazni. Az euró már a német inflációs adatot követően szépen beindult, és 1,137 körül kereskedik a dollár ellenében, egyre távolabb sodródva a múlt héten – még az omikron érkezése előtt – 1,12 alatt elért 17-havi mélypontról. Az eurózóna inflációs adatait követően már nem erősödött tovább. Ha az EKB-tól a monetáris szigorításra utaló nyilatkozat érkezne, az tovább erősíthetné az egységes valutát, ez azonban kevéssé valószínű, hiszen az omikron az európai gazdasági kilátásokat is összezavarta, és Isabel Schnabel, a bank igazgatósági tagja már a német adat után azt nyilatkozta: az infláció elérhette a csúcsot novemberben, és korai lenne kamatot emelni.

zloty árfolyam EKB Portugália zloty Olaszország infláció Lengyelország Franciaország euró EKB kamat áremelkedés euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek