Az Északi Áramlat 2. engedélyezési eljárásának felfüggesztése ellenére az orosz gáz folyamatosan áramlott szerdán reggel a Jamal vezetéken keresztül Németországba, ráadásul az áthaladó mennyiség is nőtt a hétvége óta, tízmillió kilowattóráról 12,5 millióra – jelentette a Reuters a német hálózatkezelő adataira hivatkozva. 

A Jamal vezeték jelenleg az orosz gáz egyik legfőbb útvonala Európába, és az Északi Áramlat 2. nélkül ez még bizonytalan ideig így is marad.

Az utóbbi üzembe helyezését megelőző hatósági eljárást kedden függesztette fel ideiglenesen a hálózatos iparágak működését felügyelő német hatóság (Bundesnetzagentur), az eljárást akkor folytatják, ha a beruházást irányító, svájci központú Nord Stream 2 AG felállítja a német leányvállalatot, amely a csővezeték országon áthaladó szakaszának lesz a tulajdonosa és üzemeltetője. Ez a lépés szükséges ugyanis ahhoz, hogy megfeleljenek az energiaipari törvény független rendszer-üzemeltetőkre vonatkozó német és uniós követelményeinek, amelyek alapján a vezeték üzemeltetését és a benne szállított gáz értékesítését szét kell választani.

Fotó: VIKTOR DRACHEV

A Handelsblatt szerint a döntés több hónappal meghosszabbíthatja az üzemeltetői tanúsítvány kiállításának folyamatát, amelyet az eredeti menetrend szerint legkésőbb január 10-ig le kellene zárni, az azonban még akár évekkel is elhúzhatja az engedélyezési eljárást. Az azonban kevéssé valószínű, hogy még a téli fűtési szezonban megindulhat a vezetéken a szállítás, ezért az Európában irányadó holland TTF gáztőzsdén a földgáz decemberi határidős ára kedden 16, szerdán reggel újabb 6 százalékkal emelkedett. A megszokott mennyiségben áramlik az orosz gáz a másik fontos európai útvonalon, a szlovák–ukrán határnál lévő Velke Kapusany mérési ponton majdnem egymillió megawattórányit, vagyis 92,1 millió köbmétert jelentettek szerdán.

Fotó: picture alliance

Pótlólagos szállítási kapacitásokat viszont a már működő vezetékeken, Fehéroroszországon és Ukrajnán keresztül immár egymást követő harmadik hónapja nem köt le a Gazprom, ami erősíti azt a gyanút, hogy Moszkva mindenképpen ki akarja kényszeríteni az Északi Áramlat 2. engedélyezését. 

A projekt 9,5 milliárd eurót emésztett fel (egy euró 364,75 forint), a munka gyakorlatilag befejeződött, és a már meglévő vezetékpárral azonos mennyiségű, évi 55 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas. 

Oroszország az Északi Áramlattal egyetlen útvonalra terelheti az Európának szánt gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60-ra emelné. Ráadásul kikerülné Ukrajnát, amelyet Moszkva már a 2014-es ellenségeskedés előtt gázlopással vádolt, az országon áthaladó vezetékről pedig azt állította, hogy az elavult. Kijev – érthető módon – élesen ellenezte az újabb vezeték megépítését, hiszen így évi kétmilliárd dollárnak megfelelő tranzitdíjtól esik el – emlékeztetett az ABC News. (Egy dollár 322,28 forint.)

A Gazprom Európába irányuló gázexportja az idén 9 százalékkal marad el a rekordot jelentő 2018-as 200,8 milliárd köbmétertől, 

de a cég kizárólag a szerződésben vállalt mennyiséget szállítja, a korábbiaktól eltérően most nem reagált a megnövekedett igényekre. Legalábbis az európaiakra – a kínai ugyanis jelentősen megugrott. A szibériai gázmezőket a kínai energiahálózattal összekötő vezetéken a megállapodásban szereplőnél októberben 19, novemberben már 30 százalékkal nagyobb mennyiséget szállítanak. Az Itar-TASZSZ jelentése szerint a Gazprom kínai gázexportja már tavaly elérte a 4,1 milliárd köbmétert.