Nemzetközi gazdaság

Meglepően jól állja a sarat a forint és a zloty

Elszakadt ma az erősödő járványfélelmek miatt ismét szakadó részvényindexektől a forint és a zloty, úgy tűnik, megint a dollár keresztben erősödő eurót követik. Az eurózónában várhatóan csúf inflációs adatok jönnek ki ma, a tengerentúlon az omikron miatt nő a pesszimizmus, európai idő szerint késő délurán az amerikai pénzügyminiszter és a jegybankelnök beszélnek.

Aki kedd reggel először a tőzsdeindexekre pillantott, nem a devizaárfolyamokra, azt olvashatta ki belőlük, hogy a közép-európai devizák kedden minden bizonnyal gyengülnek – de nem ez történt. A világgazdasági várakozásokat összekuszáló omikron vírusvariáns megjelenése után a régió devizái a részvényeket követték és pénteken zuhantak, hétfőn pedig visszanyertek erejükből, a járványfélelmek újraerősödése miatti keddi részvénypiaci esést azonban már figyelmen kívül hagyták.

A forint 10 óra körül 0,2, a zloty 0,1 százalékkal volt erősebb az euró ellenében a hétfői zárószinteknél, 366,17, illetve 4,67 környékén.

Az omikron előtt a régiós devizák  a dollár/euró keresztet követték normál helyzetben, belföldi hírek híján a dollár nemzetközi vásárlása az eladásukhoz vezetett az euró ellenében is, a dollár eladása pedig erősítette őket. A keddi erősödést nem táplálták helyi jó hírek, ha az állampapírok hozamelőnyének növekedését az eurózónához képest nem tekintjük annak (de ez nem mai történet), így úgy tűnik, a régiós devizák az omikron előtti mintához tértek vissza.

 

A dollár ma csakugyan gyengül, az euró ellen 1,136-nál tart – miután néhány napja még 17-havi csúcsokon járt 1,12-n is túl –, mert Amerikában az omikron gazdaságlassító hatásai miatti félelem következtében a piacok kiárazzák a korábban beárazott Federal Reserve kamatemeléseket. Európai idő szerint késő délután-kora este Jerome Powell Fed-elnök és Janet Yellen pénzügyminiszter is megszólalnak az amerikai szenátus bankbizottságában, a piacok feszülten várják a kommentárjaikat. Az euró azért tartja jól magát, mert itt nincs mit kiárazni: az Európai Központi Bank az emelkedése ellenére elzárkózott a szigorítás gondolatától. Az eurózóna kedd délben esedékes inflációs adatai azonban valószínűleg az elemzői konszenzusnál is magasabbak lesznek, ami szintén az eurót támogatja, ha olyan várakozásokat gerjeszt, hogy elgondolkodtatja az EKB döntéshozóit.

Az, hogy a régiós devizák viszonylag jól teljesítenek, azért is meglepő, mert ha a világgazdaságot visszaveti az omikron, Közép-Európában is veszélybe kerülhetnek a várt jegybanki kamatemelések. Az eddig végrehajtott szigorítás azonban támaszt jelenthet ezeknek a devizáknak. Hátradőlni nem érdemes, bár például William Jackson, a Capital Economics feltörekvő piaci főközgazdásza szerint ezen gazdaságuk közül elsősorban Afrika bizonyos részei, illetve Dél- és Délkelet-Ázsia szenvedhetik meg gazdasági értelemben, ha az omikron virulensnek és veszélyesnek bizonyul. Ebben az esetben Kína, ha lehetséges, még a jelenlegi zéró tolerancia politikáján is szigorít járványügyben. De Jackson megemlíti azt is, hogy a feltörekvő európai országok számára – ezek közé tartozunk mi is – veszély a viszonylag alacsony átoltottság, miközben más feltörekvő piacokon – például egyes közel-keleti és latin-amerikai országokban – a vakcinázottsági ráta magas.

zloty árfolyam állampapír hozam dollár árfolyam omikron Fed Yellen részvényindexek forint árfolyam euró árfolyam Powell
Kapcsolódó cikkek