Nemzetközi gazdaság

Tovább zsugorodott a német ipar

Az ellátási láncok legkisebb javulása is az ipari termelés azonnali fellendülését hozhatja.

Németországban az ipari termelés 1,1 százalékkal csökkent szeptemberben havi alapon, az augusztusi 3,5-es esést követően, szemben az 1 százalékos növekedésre vonatkozó piaci előrejelzésekkel. A nem várt visszaesés oka, hogy az ellátási zavarok és a nyersanyaghiány továbbra is visszafogja a termelést. Csökkenés volt tapasztalható a beruházási és a félkész termékek gyártásában, ami ellensúlyozta az autóipar és a fogyasztási cikkek termelésének növekedését. A 2020 februárjához képest az ipari termelés 9,5 százalékkal volt alacsonyabb – közölte pénteken a Destatis.

Tegnapi adatok viszont azt mutatták, hogy a termeléssel ellentétben az ipari megrendelések szeptemberben kismértékben, 1,3 százalékkal növekedtek az előző hónappal összevetve, szemben augusztussal, amikor 8,8-es visszaesést könyveltek el.

Szeptemberben a külföldi megrendelések 6,3 százalékkal nőttek, a belföldiek 5,9 százalékkal csökkentek. A külföldi megrendelések növekedését főként a feldolgozóipari ágazat megrendelései húzták föl.

Fotó: Shutterstock

A tavalyi első zárlat vége óta az ipari megrendelések csaknem megduplázódtak, és soha nem látott szintre emelkedtek. Kezdetben ez a rendelésrobbanás az ipari termelés erőteljes növekedéséhez is vezetett, amíg a globális ellátási lánc zavarai jelentkezni nem kezdtek, augusztusban hatalmas zuhanást okozva.

Ez pedig nem múlt el nyomtalanul:

a belföldi megrendelések további visszaesése az ellátási lánc folyamatos zavarát tükrözi, és azt, hogy a vállalatok egyszerűen elhalasztják az új megrendeléseket, mivel tudják, hogy a szállítási idők amúgy is hosszúak, az árak pedig rekordokat döntögetnek.

Mindezzel együtt látszik, hogy a rendelésállomány még mindig magas, így az ellátási láncok legkisebb javulása is az ipari termelés azonnali fellendüléséhez vezet majd.

Németország ipari megrendelések visszaesés ipari termelés ipar
Kapcsolódó cikkek