BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bankok fognak fizetni az EU-nak

Az Európai Bizottság kartellezés miatt büntetett meg négy pénzintézetet.

Az Európai Unió négy nagy bankra szabott ki összesen 344 millió eurós (mintegy 124 milliárd forintos) bírságot az unió trösztellenes szabályainak megszegése miatt – közölte az Európai Bizottság csütörtökön. 

A bizottsági tájékoztatás szerint bebizonyosodott, hogy a Barclays, az RBS, az HSBC és a Credit Suisse bankok devizakereskedési kartellben játszottak össze, amely lehetővé tette számukra, hogy legyőzzék a devizaügyletekben rejlő kockázatokat.

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP

A legnagyobb, 174 millió eurós bírságot az HSBC kapta. A Credit Suisse valamivel több mint 83,3 millió, a Barclays 54,3 millió, az RBS pedig közel 32,5 millió euró büntetést köteles fizetni. 

A bizottság azt is közölte, hogy a bankok összejátszása megkárosította az európai gazdaságot és a fogyasztókat. A pénzintézetek devizapiaci információkat és kereskedési terveket cseréltek, alkalmanként egyeztették kereskedési stratégiájukat a Sterling Lads nevű online csevegőszobában – mondták. 

A tájékoztatás szerint egy ötödik bank, az UBS elkerülte a rá kiszabható 94 millió eurós bírságot, mert felhívta az Európai Bizottság figyelmét a kartell létezésére. A Barclays, az RBS és az HSBC esetében a brüsszeli testület tíz százalékkal csökkentette a bírság összegét, mert együttműködők voltak az uniós vizsgálat során – tették hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.