Az négy nagy bankra szabott ki összesen 344 millió eurós (mintegy 124 milliárd forintos) bírságot az unió trösztellenes szabályainak megszegése miatt – közölte az Európai Bizottság csütörtökön. 

A bizottsági tájékoztatás szerint bebizonyosodott, hogy a Barclays, az RBS, az HSBC és a Credit Suisse bankok devizakereskedési kartellben játszottak össze, amely lehetővé tette számukra, hogy legyőzzék a devizaügyletekben rejlő kockázatokat.

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP

A legnagyobb, 174 millió eurós bírságot az HSBC kapta. A Credit Suisse valamivel több mint 83,3 millió, a Barclays 54,3 millió, az RBS pedig közel 32,5 millió euró büntetést köteles fizetni. 

A bizottság azt is közölte, hogy a bankok összejátszása megkárosította az európai gazdaságot és a fogyasztókat. A pénzintézetek devizapiaci információkat és kereskedési terveket cseréltek, alkalmanként egyeztették kereskedési stratégiájukat a Sterling Lads nevű online csevegőszobában – mondták. 

A tájékoztatás szerint egy ötödik bank, az UBS elkerülte a rá kiszabható 94 millió eurós bírságot, mert felhívta az Európai Bizottság figyelmét a kartell létezésére. A Barclays, az RBS és az HSBC esetében a brüsszeli testület tíz százalékkal csökkentette a bírság összegét, mert együttműködők voltak az uniós vizsgálat során – tették hozzá.