Az északkelet-brazíliai Bahia tartományban november óta szinte megállás nélkül esik az eső. A tartomány fővárosában, a több mint négymillió lakosú Salvadorban az átlagos csapadékmennyiség hatszorosát mérték idén decemberben. Az esőzések miatt kialakult villámárvizekben mostanáig 18-an vesztették életüket, két ember eltűnt, és több mint harmincötezren váltak földönfutóvá – írta a France24. Legkevesebb 400 ezer embert ért kár a csaknem két hónapja tartó ítéletidő miatt – közölte az állam kormányzója hétvégi sajtótájékoztatóján. 

Fotó: AFP

Több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, mert a vízszint egy-két méterrel, sőt, helyenként akár három méterrel is megemelkedett 

– mondta Rui Castro. A helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint 286 sérültet láttak el a mentési munkálatok során; várakozásaik szerint a helyzet a következő napokban tovább súlyosbodhat.

 

Ijesztő a helyzet

A mentési munkálatokba már a szövetségi hatóságok is bekapcsolódtak, miután a hétvégén két gátat átszakított a víztömeg. A tartomány déli részét átszelő Verruga-folyót duzzasztó Igua-gát még szombaton adta meg magát az árvíznek; ettől mintegy 100 kilométerre északra, a Jussiape-folyó egyik gátja szakadt át vasárnap hajnalban. A víz utakat, hidakat mosott el, megnehezítve a környék csapdába esett lakóinak mentését, ami még hétfőre sem fejeződött be.

Héftő reggelre már 72 településen hirdettek vészhelyzetet. 

Az áradás már az ország északkeleti és déli részét összekötő főutat fenyegeti; ha a BR-116-os út is járhatatlanná válik, az komoly ellátási zavarokat okozhat nemcsak a 15 millió lakosú Bahia tartományban, de egész Brazíliában is.