Nemzetközi gazdaság

Esik a forint, szigoríthat a Fed, de előre brutális kritikát kapott

A forint mai gyengülése tükrözi a dollár erősödését a Federal Reserve mai ülése előtt, ahol tovább mérsékelhetik a pénzbőséget. Az üdvlövést a Wall Street Journal adta: szerkesztőségi cikkében keményen bírálta a Fedet, amiért elkésve száll szembe az inflációval.

Működik ma a szokott összefüggés, veszik a dollárt a Federal Reserve ülése előtt, és eladják a forintot: a magyar fizetőeszköz több mint fél százalékot gyengülve az euró ellenében a 370-es pszichológiai szintet is áltlépte, miközben a dollár az utóbbi hetekben kerülgetett 1,13-as szint helyett az 1,125-öt kóstolgatja, a másfél éves csúcsokhoz közelítve.

A forint számára is kulcskérdés, hogyan mozog majd a Fed-ülést követően a dollár. Az utóbbi erősen függ attól, megfelel-e a Fed a várakozásnak - netán túl is teljesíti -, hogy még keményebb inflációellenes hangnemet üt meg, folytatva a pénzbőség szűkítését. Túlteljesítés esetén még tovább szaladhat a dollár, ami a forintra még nagyobb eladói nyomást helyezhet. Persze a devizapiac nem könnyen kiszámítható és ingatag: az is előfordulhat, hogy amikor megérkezik a várt szigorítás, sok befektető visszafordítja korábbi dollárvételi pozícióját. Az izgalom garantált. 

A Fed hazai idő szerint este 8-kor jelenti be döntéseit, majd fél 9-kor sajtótájékoztatót tart a bank elnöke, Jerome Powell, és a bank közzéteszi friss gazdasági előrejelzéseit is.   

Fotó: Shutterstock

Az emelkedése az Egyesült Államokban is óriási felbolydulást okoz, akárcsak Európában, sőt a Fed döntéshozói sokkal erőteljesebben reagáltak rá, mint az Európai Központi Bank, amely továbbra is átmenetinek tartja az árakat felturbózó tényezőket, főleg az energiaárak elszállását, illetve a kínálati láncok akadozásait. Az EKB holnap dönt a maga kötvényvásárlásai jövőjéről, a Fed azonban már a múlt hónapban elkezdte visszafogni a maga pénzbőség-teremtő programját, és ennek a folytatására lehet számítani ma is.

forrás: stooq.com

A nyomás a Feden, hogy most már tegyen valamit erőteljesebben az áremelkedések ellen óriási, miután novemberben 6,8 százalékra emelkedett az éves fogyasztói árindex, ami 1982 óta a legmagasabb, a termelői árak éves növekedése pedig már megközelíti a 10 százalékot is. A Fedre nehezedő nyomást jól tükrözi, hogy a kedden kezdődött kétnapos kamatülést dörgedelmes szerkesztőségi cikkben "üdvözölte" a mértékadó konzervatív napilap, a Wall Street Journal, amely arról szól, hogy Amerika keményen megfizeti az árát annak, hogy a jegybank és Jerome Powell - akit Joe Biden elnök újabb ciklusra jelölt a Fed élén - késlekedtek az inflációval való szembeszállásban. A liberális New York Times pedig arról közölt felmérést, kit aggaszt leginkább Amerikában az infláció felszökése: az időseket, a szegényebbeket, a délieket és a képzetlenebbeket. Ha én lennék a Fed, aggódnék a hat százalék fletti inflációs várakozások miatt - idézte a liberális lap Narayana Kocherlakota közgazdász professzort, a minneapolisi Fed volt elnökét.

Fotó: MATT MCCLAIN / AFP

 

Amennyiben a Fed folytatja kötvényvásárlási programja kivezetésének a gyorsítását, előbb kezdődhet meg rekord alacsony kamatainak emelése is. A mai ülés talán legizgatottabban várt fejleménye, megmarad-e a Fed-döntéshozók "dot plot" előrejelzéseiben az a várakozás, hogy jövőre egyszer már kamatot emel a bank. Ha marad, az csalódást okozna - mivel a várakozás az, hogy hozzáadnak még egyet -, és minden bizonnyal a dollár gyengüléséhez vezetne, ami viszont támogatást adhatna a feltörekvő piaci devizáknak, így a forintnak. A piaci várakozás szerint a Fed pénzbőség-teremtő kötvényvásárlási programja március végén érhet véget. A Bloomberg Economics szerint a személyes fogyasztási (PCE) árindexre a Fed 2,2 százalékról 2,5 százalékra emeli előrejelzését a jövő évre, de például a NatWest közgazdásza, Kevin Cummins 2,7 százalékot vár.  

forint Fed mennyiségi enyhítési program forint árfolyam fomc piaci összefoglaló Powell
Kapcsolódó cikkek