Németországban novemberben a termelői árak emelkedése 0,8 százalékos volt az előző havihoz és 19,2 százalékos a 2020 novemberihez képest. 

Az éves áremelkedés mértéke így a legnagyobb lett az 1951 novemberi 20,6 százalék óta. Elemzők 1,4 százalékos havi és 19,9 százalékos éves áremelkedést vártak novemberre 

– derült ki a Destatis legfrissebb adataiból. Októberben 3,8 százalék volt az áremelkedés havi, és 18,4 százalék éves bázison. A nagymértékű áremelkedés részben az alacsony éves bázisra vezethető vissza, részben pedig az energiaárak megugrásának tulajdonítható.

Fotó: Shutterstock

Az energiaárak éves bázison 49,4 százalékkal emelkedtek novemberben, az októberihez képest pedig 1,2 százalékkal. Az elosztó hálózati ár a földgáz esetében 83,4 százalékkal, az elektromos áram esetében 48 százalékkal emelkedett éves bázison. Havi bázison a földgáz ára 3,3 százalékkal emelkedett, az elektromos áramé 1,2 százalékkal csökkent. Az olajtermékek ára 50,8 százalékkal emelkedett éves bázison és 1,8 százalékkal az októberihez képest. Ezen belül az üzemanyagok ára 44,1 százalékkal emelkedett éves, és 1,9 százalékkal havi bázison.

A földgáz tőzsdei jegyzése 462,4 százalékkal emelkedett novemberben az egy évvel korábbihoz képest és 9,2 százalékkal csökkent az előző havihoz képest. Az elektromos áram tőzsdei jegyzése 287,2 százalékkal emelkedett novemberben éves bázison és 3,7 százalékkal havi bázison.

Jelentős áremelkedés következett be az alapanyagok körében is: 

éves bázison 19,1 százalékos, havi bázison 1,1 százalékos. A fémek ára 37 százalékkal emelkedett, ezen belül a nyersvas, az acél és a vasötvözetek ára 54,4 százalékkal. Az ötvözőfémek ára 29 százalékkal emelkedett.

A fogyasztási cikkek ára 3,7 százalékkal emelkedett az idén novemberben az egy évvel korábbihoz képest és 0,6 százalékkal havi bázison. A használati cikkek ára 3,7 százalékkal ment fel az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a gépek és gépjárművek ára 3,6 százalékkal.

Európa visszazuhant a gázmizériába, Amerika nem

Európában megint az október elején elért rekordokat döngeti a földgáz ára, az Egyesült Államokra azonban ez csak futó hatást gyakorolt, ott visszavonulót fújt az index. Nagy különbség: az óceánon túl nem fejlődnek fel hadseregek a határokon, miként Európában az orosz és az ukrán.