A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint kilenc uniós fővárosban januártól novemberig a lakossági villamosenergia ára negyedével nőtt, itthon alig 1,5 százalékkal. A gázár esetében még ennél is nagyobb árelőnyt élveznek a magyar fogyasztók.  

A 2021 novemberi adatokat a januárival összevetve az átlagos drágulás az összehasonlított országok között 24,75 százalék. A lengyel fővárosban, Varsóban olcsóbb lett a villamos energia, azonban 11 ország is van, ahol legalább 20 százalék az emelkedés.

Fotó: AlexDreamliner / Shutterstock

A magyar fővárosban novemberben az átlagos fogyasztású lakosoknak 1,51 százalékkal lett több a villamos energia ára januárhoz képest, azonban ez is a forint-euró árfolyamváltozásnak tulajdonítható. 

Ezalatt a holland fővárosban megduplázódtak, Brüsszelben és Bukarestben csaknem 70 százalékkal nőttek az árak.

Magyarországon az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

A gázár esetében még látványosabb drágulásról beszélhetünk az uniós fővárosokban.

Átlagosan 54,57 százalékkal emelkedett a vizsgált országokban a lakossági gáz ára novemberben januárhoz viszonyítva.

Egy országban sem lett olcsóbb, a legnagyobb drágulást Brüsszelben és Bukarestben mérték. Húsz százalék fölötti növekedésről beszélhetünk 17 országban, melyek közül 13-ban az 50 százalékot is meghaladja az árváltozás. Itthon a gázár az EUR/HUF árfolyamváltozása miatt 1,51 százalékkal emelkedett.