A koronavírus-járvány világszerte tovább mélyítette a gazdagok és szegények közötti amúgy is hatalmas pénzügyi szakadékot a World Inequality Lab legfrissebb jelentése szerint.

A kutatócsoport 1995 óta végez felmérést, a mostani eredmények alapján a világ milliárdosainak vagyona az előző évben nőtt a legnagyobb arányban – mintegy 3,6 trillió dollárral.

A Világbank becslései szerint a pandémia világszerte 100 millió ember taszított mélyszegénységbe, amivel már 711 millióan – vagyis nagyjából minden tizedik ember – élnek nagyon rossz körülmények között. Ez a szám még rosszabb lett volna, ha a tehetősebb országok nem vezetnek be járványügyi intézkedéseket.

Fotó: Shutterstock

A Covid-válság súlyosbította a nagyon gazdagok és a lakosság többi része közötti egyenlőtlenségeket. Bár a tehetősebb országokban a kormányzati intézkedések megakadályozták a tömeges elszegényedést, a szegényebb országok már nincsenek ilyen szerencsés helyzetben

– mondta Lucas Chancel, a jelentés vezető szerzője és a laboratórium társigazgatója a CNN-nek.

A jelentés arra a konklúzióra jut, hogy a járvány tovább mélyítette a gazdagok és szegények közötti szakadékot. A pénzügyi dereguláció, a privatizáció és a kevésbé progresszív adózás a gazdagabb országokban, valamint a feltörekvő gazdaságokban történő privatizáció hozzájárult ahhoz, hogy a gazdagok vagyona az elmúlt évtizedekben megnőjön. Így a globális egyenlőtlenségek ma már közel állnak a nyugati imperializmus csúcspontjának számító XX. század eleji szinthez.

A jelentés szerint a megoldás a gazdagok megadóztatás lenne, a kormányok az ezáltal keletkezett bevételt az egyenlőtlenségek csökkentésére, oktatásra, egészségügyre és klímavédelemre fordíthatná.

A világ leggazdagabb 10 százaléka rendelkezik a világ vagyonának 76 százalékával, míg a legszegényebb 50 százalék mindössze 2 százalékot tudhat magáénak a világ javaiból.

Az 1995 és 2021 közötti időszakban a globális vagyonnövekedés 38 százaléka a felső 1 százaléknál realizálódott, míg az alsó 50 százalékának vagyoni mindössze 2 százalékkal nőtt ezalatt.