Az Európai Unió szolidaritási alapjából 385,5 millió eurót (mintegy 138,8 milliárd forintot) biztosít húsz országnak – köztük Magyarországnak – a koronavírus okozta egészségügyi szükséghelyzet kezelésére, közölte az Európai Bizottság szerdán.

Fotó: Shutterstock

A közlemény szerint 17 tagállam és 3 tagjelölt ország kért támogatást

az Európai Unió szolidaritási alapjából: Ausztria, Belgium, Csehország, Észtország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia és Spanyolország, valamint Albánia, Montenegró és Szerbia.

A pénzügyi támogatás 

  • orvosi segítségnyújtásra,
  • oltóanyagok beszerzésére és beadására,
  • egyéni védőeszközök és orvostechnikai eszközök vásárlására,
  • egészségügyi ellátási költségekre,
  • laboratóriumi elemzésekre,
  • a lakosságnak nyújtott szükséghelyzeti támogatásra,
  • valamint a betegségek terjedésének megelőzését, figyelemmel kísérését és megfékezését célzó intézkedésekre használható fel.

Az uniós bizottság közleménye Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítésügyi biztost idézi, aki hangsúlyozta: a világjárvány kezdete óta az EU nyugat-balkáni partnerei mellett áll, elkötelezetten támogatja a régiót a koronavírus elleni küzdelemben. Lehetőség szerint ugyanazokat a segítségnyújtási mechanizmusokat teszi elérhetővé számára is, amelyeket a tagállamok is igénybe vehetnek – közölte.

A bizottsági tájékoztatás szerint a segítséget kérő tagjelölt országok közül Albánia és Montenegró már 2021 végén megkapta a pénzügyi támogatást, míg Szerbia esetében folyamatban van a hatáskör-átruházási megállapodás aláírása. A támogatás kifizetése várhatóan nem sokkal ezt követően teljesülhet – tették hozzá.

A támogatást azt teszi lehetővé, hogy 2020 márciusában az EU szolidaritási alapjának hatályát – éppen a világjárvány miatt – kiterjesztették a súlyos népegészségügyi vészhelyzetekre is.