Nagy a tétje a jövő héten kezdődő olaszországi köztársaságielnök-választásoknak, amit a befektetők is megéreztek. Ahogy növekszik a bizonytalanság és képlékeny a kormány stabilitására és a reformmenetrendre gyakorolt hatása, számítani kell a kötvénypiaci volatilitás növekedésére is – mondta Carlo Capuano, a DBRS Morningstar hitelminősítő intézetének alelnöke.

A január 24-i dátum közeledtével a német–olasz állampapírhozam-szpredek 140 bázispontra emelkedtek, ami november vége óta 10 bázispontos bővülés.

Külföldi befektetők szerint komoly veszélyt jelentene az ország gazdaságára nézve, ha Mario Draghi lecserélné miniszterelnöki székét a köztársasági elnöki pozícióra, ami akár 160 bázispontra is felemelheti a szpredeket – nyilatkozta Althea Spinozzi, a Saxo Bank stratégája.

Fotó: AFP

Az ország gazdasága jó irányba tart, a közgazdászok dicsérik a miniszterelnök stratégiáját.

2021-ben Olaszország elég jól teljesített. Van egy főnök, jó irányérzékkel

– nyilatkozta Draghiról Gilles Moec, az AXA Investment Managers csoport vezető közgazdásza a CNBC-nek.

A 2021-re vonatkozó végleges GDP-adatokat csak a jövő hónapban hozzák nyilvánosságra, azonban a várható negyedéves számok szerint – annak ellenére, hogy megjelent a rendkívül fertőző omikron-variáns, és szigorítani kellett a társadalmi korlátozásokon – fellendült a gazdaság.

A szolgáltatások lassulása ellenére a negyedik negyedéves növekedés akár ahhoz is elegendő lehet, hogy átlagosan 6,3 százalékos GDP-növekedést érjen el Olaszország – mondta Paolo Pizzoli, az ING vezető közgazdásza. A szakértők szerint a rendelkezésre álló adatok ráadásul még nem is tükrözik a teljesen helyreállást, mivel a reformoknak idő kell, hogy kifejtsék hatásukat.

A javulás ellenére Olaszország azonban még mindig bonyolult helyzetben van

– mondta Moec. Megjegyezte, hogy az idén várhatóan emelkedő kamatok, az energiaárak növekedése és az nehezítik a kormány munkáját. 

Fotó: GUGLIELMO MANGIAPANE / AFP

A 74 éves Draghi páratlan közéleti pozíciójával komoly esélyesnek számít. Tavaly februárban nevezték ki miniszterelnöknek, és az ország teljes politikai spektrumának támogatásával egy ambiciózus gazdasági és társadalmi reformprogramot dolgozott ki, amivel elnyerték a 200 milliárd eurós uniós támogatást.

Az esélyesek között van még Silvio Berlusconi volt miniszterelnök, a Forza Italia vezetője, aki kérte a Liga, valamint az Olaszország Fivérei szélsőjobboldali párt támogatását. Az 5 Csillag mozgalom inkább női elnök jelölését javasolja. Egyes balközép politikusok pedig Sergio Mattarella mandátumának meghosszabbítását szorgalmazzák, hogy Draghi miniszterelnök maradhasson, és a 2023-ban esedékes választásokig folytathassa reformprogramját, majd utána átvegye a köztársasági elnöki posztot.

Egy hivatalban lévő miniszterelnök megválasztása példátlan lenne az olasz történelemben, bár ha megtörténik, Draghi első teendőjeként kinevezné utódját. A lehetséges jelöltek között szerepel Daniele Franco pénzügyminiszter, valamint Vittorio Colao, a Vodafone korábbi vezérigazgatója és a technológiai innovációért felelős miniszter.