Közzétette a globális kockázatokról szóló éves jelentését a World Economic Forum (WEF). A leginkább az évente január végén, Davosban megrendezett fórumáról ismert szervezet minden télen kérdéseket intéz tagjaihoz, akik a világ nagyhatalmú gazdasági vezetői közül kerülnek ki. Az idei jelentés során azonban a globális elitet kínzó aggodalmak jellege jelentősen átalakult a korábbi évekhez képest – mutatott rá a Financial Times.

A következő három évre az üzleti elit mindössze 10,7 százaléka számít a kilábalás folytatására, igaz, katasztrofális következményekre is hasonló arányban számítanak ezek a vezetők. A túlnyomó többség vagy a folyamatos volatilitásra és sok meglepetésre (41,8 százalék) vagy a győzteseket és veszteseket elválasztó, töredezett pályára (37,4 százalék) számít. A világ helyzetével kapcsolatban mindössze 3,7 százalékuk optimista és 12,2 százalékuk pozitív, míg a többiek nyugtalanok vagy aggódnak. A gazdagok és hatalmasok kilátásait persze a koronavírus kapcsán megjelent problémák is elsötétíthetik, és a híres éves találkozóra, mely a jövő héten kezdődik, ismét csak virtuálisan kerül sor. Tovább árnyalhatja a képet, hogy a tanulmány borús hangulatát fokozza, hogy az kifejezetten a kockázatokkal kíván foglalkozni.

Utoljára 2020-ban zajlott személyesen a találkozó, itt a rendezvény farvizén megrendezett Világkereskedelmi Szervezet (WTO) miniszteri csúcsának ülése látható

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP

A legsúlyosabb kockázatok top 10-es listáját három zöld téma vezeti, első helyen említve a klímaváltozás elleni fellépés kudarcát, második helyen a szélsőséges időjárást, harmadik helyen pedig a biodiverzitás pusztulását. Ezt követi a szociális kohézió erodálódása, a megélhetési válság majd a járványveszély. Ezt követően ismét két zöld ügy következik, az emberi természetpusztítás és a természeti erőforrások válsága, hogy végül két hagyományos téma, az adósságválság és a háborús konfliktusok lehetősége zárják a sort.

A koronavírus járvány hatásaira fókuszálva a davosi elit szerint a társadalmi kohézió, a megélhetési válság, a klímaváltozás elleni fellépés és a mentális egészség területén romlott elsősorban a helyzet. Noha veszélyeket rejthet magában a kiberbiztonság hibája, vagy az elszabadult adósságszint, a legfőbb problémák többsége környezeti vagy társadalmi, a technológiai, gazdasági, sőt a geopolitikai kérdések is háttérbe szorulnak.

A találkozót rendszeresen tiltakozások kísérték, a résztvevők válaszaiból úgy tűnik, nem teljesen sikertelenül

Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ennek persze lehet az is az oka, hogy a veszélyek enyhítése terén a válaszadók szerint a nemzetközi közösség a kereskedelem területén teljesít a legjobban, míg a mesterséges intelligenciából származó veszélyekkel szemben van legkevésbé felkészülve a globális intézményrendszer.

A jelentés külön fejezetekben vizsgálja a rendezetlen klíma átmenet, a digitális függőségek és az ezekből fakadó sérülékenységek, a migráció előtt álló korlátok, vagy épp a világűr egyre zsúfoltabbá válásával kialakuló veszélyeket és felszólít a rugalmasság újbóli felfedezésének fontosságára.