A német gyáripari megrendelések novemberben 3,7 százalékkal emelkedtek októberhez képest, amikor 5,8-es csökkenést mértek. Piaci elemzők szerényebb, 2,1 százalékos havi bővülést vártak – közölte a Destatis.

A legnagyobb növekedést az egyéb közlekedési eszközök, például repülőgépek, hajók, vonatok gyártására (32 százalék); a gépjárművek, pótkocsik és félpótkocsik gyártására (7) vonatkozó megrendeléseknél tapasztalták.

Fotó: JAN WOITAS / AFP

A külföldi megrendelések 8 százalékkal emelkedtek novemberben havi bázison. Ezen belül is az euróövezeti megrendelések 13,1, a világ többi részéből pedig 5 százalékkal bővültek. A belföldi megrendelések szerényen, 2,5 százalékkal nőttek októberhez képest.

Tavaly novemberben a megrendelések naptári kiigazítással 1,3 százalékkal haladták meg a 2020. novemberit. A január–novemberi időszakot tekintve az új megrendelések 18,8 százalékkal ugrottak meg 2020 azonos időszakához képest. A válság által nem érintett utolsó hónappal, 2020 februárjával összevetve a 2021. novemberi új gyáripari megrendelések 6,6 százalékkal álltak magasabban.

Bár a rendelésállományok nagyot nőttek, azonban komoly gyártási lemaradást okoz, hogy a köztes termékek és a nyersanyagok ellátási zavarai továbbra is jelentősek. Emiatt a feldolgozóiparban azonnali növekedést válthat ki az éllátási problémák legkisebb enyhülése is. Amint a globális ellátási láncok zavarai és a járvány ötödik hulláma enyhülni kezdenek, az mind a termelés erőteljes fellendülését, mind a magánfogyasztás és a beruházások élénkülését elhozhatja majd, és a német gazdaság a jövő év második negyedévétől Európa egyik legnagyobb növekedését érheti el.