Nem hozott meglepetést a Reuters első idei havi deviza poll csomagja abban az értelemben, hogy megerősítette: 2022 megint a dollár éve lesz. Érdekes azonban az a domináns elemzői várakozás, hogy jól teljesíthet az euró ellenében az idén a magyar és a lengyel fizetőeszköz, holott tipikusan ebben a keresztben is eladják őket a többi feltörekvő piaci devizával együtt, amikor a világpiacon a dollárra van éhség.

Fotó: Shutterstock

Meglepő lehet ez azok számára is, akik a két régiós deviza tavalyi gyengélkedéseit annak tudták be, hogy a két ország politikai konfliktusokba keveredett az Európai Unión belül, és Brüsszel visszatartja a nekik járó kilábalási pénzeket. Ebben nem történt lényeges változás, a forintot és a złotyt mégis erősödni várják az elemzők, miközben a cseh korona feladhat valamennyit a tavalyi nyereségből, a román lej pedig újabb rekordmélypontokra gyengülhet.

A január 4. és 6. között megkérdezett 49 devizastratéga majdnem kétharmada szerint a közeljövőben a gazdaságok közti kamatkülönbségek diktálják a hangulatot a devizapiacokon, és csak ketten mondták azt, hogy az új koronavírus-variánsok. Bár a Magyar Nemzeti Bank szépen emelte kamatait a nyár óta, ne dőljünk hátra: az elemzők döntő többsége – több mint négyötöde – szerint a devizaárfolyamokban az elkövetkező három hónapban meg fog nőni az ingadozás. A dollár eközben abból nyerhet erőt, hogy a várakozások szerint a Federal Reserve már márciusban elkezdi emelni kamatait, és az elmúlt évek erőteljes pénzbőségteremtő expanziója után zsugorítani a mérlegét.

Mint rendesen, a feltörekvő piaci devizák a várakozás szerint megérzik a tüzet, ha a dollár vonzza a vásárlókat. Az elemzői konszenzus szerint a kínai jüan majdnem két százalékot veszíthet erejéből, az év végére 6,5 dolláros árfolyamra gyengülve.  Az indiai rúpia, a maláj ringgit és a Fülöp-szigeteki peso egy százalékot gyengülhet, a török líra viszont – 2021 legrosszabbul teljesítő devizája – a tavalyi 44 százalék után még 14-et. Ami a „nagy” devizákat illeti, a japán jen stabilizálódhat a tavalyi gyengülés után, a svájci frank három százalékot visszavonulhat, az euró pedig – annak ellenére, hogy az Európai Központi Bank továbbra sem hajlik a szigorításra – visszanyerheti tavalyi hétszázalékos vesztesége egy részét, mintegy másfél százalékot az elemzői konszenzus szerint.

A közép-európai devizák a felmérés szerint vegyesen teljesíthetnek az idén. Ezeknek a teljesítményét euróban szokták mérni, mivel a régió gazdasága erősen integrált az euróövezettel. Ha teljesül a jóslat, hogy az euró visszapattan az idén a dollár keresztben, a régiós devizák a zöldhasú ellen nem gyengülnek tovább, vagy erősödhetnek is. Az euró ellenében azonban a konszenzus szerint a cseh korona 1,2, a román lej 1,1 százalékot gyengülhet a következő 12 hónapban, 24,9-re, illetve 5-re. A korona ezzel csak feladná tavalyi 5,5 százalékos erősödése egy részét, a lej számára azonban ez a mozgás újabb negatív árfolyamrekordokat jelentene.

A régiós árfolyammozgásokat az elmúlt hónapokban erőteljesen befolyásolta, hogy az adott jegybank mennyit emelt a kamatain és várhatóan mennyit fog még . Egy következő lépcsőben támogatást adhat egy devizának, ha az adott országban az határozott, trendszerű csökkenése kezdődik, de még nem tartunk itt, a piacokon egyelőre főleg a kamatokat figyelik. Ennek alapján az év végére a złoty az elemző konszenzus szerint 1,7 százalékot erősödhet, 4,5-re, a forint egy százalékot, 358,5-re. A forint idei szárnyalása – ami a múlt év végi rekord közeli, 370-en túli szintekről tegnapra a 360-nál is erősebb szintekre röpítette – tehát előre hozta az egész évre várható izmosodás javát, de van tér még valamennyi további előrehaladásra. „A forint 350 és 360 közt mozoghat idén, ha minden a várakozások szerint megy, ha annyit emelnek a kamatokon, amennyit most várunk – idézett a Reuters egy devizakereskedőt. – Sok függ az USA-tól persze, és hogy ott mennyire emelik meg a kamatokat.”

Két lábjegyzet az elemzői felmérésekhez. Akármi is 12 hónapra a pontelőrejelzés, amíg oda elérünk, az árfolyamok sokat ingadozhatnak, a prognózis szerint a következő hónapokban akár jelentősen. Az elemzői jóslatok ugyanakkor a pillanatnyi kalkulációkat tükrözik, de a gazdasági-politikai fejlemények hatására akár hirtelen és akár jelentősen is megváltozhatnak, például egy éve alig volt, aki erős esztendőt jósolt volna a dollárnak, de tavaszra radikálisan megváltozott a hangulat.

Ami a forint rövid távú technikai kilátásait illeti: a délelőtti kereskedésben az euró elleni árfolyam már a 358,8-es szintet kóstolgatta, újabb negyed százalékot erősödve a csütörtöki zárás óta. Az Equilor reggeli napi technikai elemzése szerint a 359 alatti 50 százalékos Fibo-szint letörése esetén a következő támasz az euró számára a 200 napos mozgóátlag 357,42-nál.  „Addigra viszont az RSI indikátor a túladott tartományba süllyed, így onnan korrekció indulhat. Az emelkedésben a későbbiekben ismét érdemes lehet az eladási lehetőségeket keresni” – írta az elemzés.