Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán bejelentette, hogy új lépéseket fog tenni a 2012-ben elakadt jogszabály előmozdításáért, hogy minél több nő képviselhesse magát a vállalatok igazgatótanácsában. Az új német kormány és az francia soros elnökség támogatásával akár eredményes is lehet az akciója.

A múltban Németország, valamint néhány északi és balti állam ellenezte a kvóta bevezetését, azzal érvelve, hogy az ügyet nemzeti szinten kell rendezni.

Itt az ideje, hogy továbblépjünk

– nyilatkozta a Financial Timesnak von der Leyen, aki már német miniszterként is a női kvóta szószólója volt.

Fotó: OLIVIER MATTHYS / AFP

A téma már egy évtizede várakozik a polcon, de ez alatt a 10 év alatt rengeteg minden történt és sokat tanultunk

– mondta, utalva a 2012-es javaslatra, amely szerint a tőzsdén jegyzett európai cégek nem ügyvezető testületi helyeinek legalább 40 százalékát nőknek kell betöltenie. Az irányelv nem vonatkozik a kis-, közép- vagy tőzsdén nem jegyzett vállalatokra, valamint az esetleges szankciókat a tagállamokra bízza.

A Bizottság elnöke az új berlini kormány és Franciaország – aki az elkövetkező hat hónapban a blokk soros elnöki tisztjét tölti be – támogatásában reménykedik.

Jelenleg Franciaországban képviselik magukat a nők a legnagyobb arányban a tőzsdén jegyzett vállalatok tanácstermeiben, a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete szerint 45,3 százalékkal, szemben az EU egészének 30,6 százalékos átlagával.

A német kormányszóvivő is bejelentette, hogy kiemelten figyelnek a nők és férfiak egyenlő képviseletére az Európai Parlament bizottságaiban,

és a minisztériumok jelenleg vizsgálják a Bizottság javaslatát, hogy közös álláspontot találjanak.