A távoli munkavégzés és digitális nomád életstílus terjedése késztette a KAYAK utazáskereső társaságot arra, hogy elkészítse a Work from Wherever (munka bárhonnan) Indexet, mely 111 országot vizsgált abból a szempontból, hogy mennyire vonzó módon kombinálják a távmunka lehetőségét és a szórakozási lehetőségeket.

Az index megalkotásánál 22 jellemzőt vizsgáltak, melyeket hat kategóriába – utazási költségek, repülés hozzáférhetősége, helyi árak, egészség és biztonság, távmunka lehetőségei, társas élet és időjárás – soroltak. Magyarország a vizsgált országok  közül a 35. helyen végzett, elsősorban az olcsó élet, a relatíve gyors internet és a számos látnivalónak köszönhetően. A magyar pontszámot a viszonylag gyors internet ellenére a távmunka és az időjárás kategóriájában szerzett alacsony érték húzza le.

Fotó: Shutterstock

A lista élére Portugália került, miután szinte minden kategóriában kiemelkedően teljesített, a jó időjárástól, a kimozdulási lehetőségek sokszínségén, az alacsony bűnözési rátán, a relatíve olcsó megélhetési költségekig. A vállalat közleménye kiemeli az ország digitális nomádok számára kiadott vízumát és a helyiek jó angoltudását is.

A második helyet a kiváló éttermeiről és kávézóiról híres Spanyolország szerezte meg, ahol gyors az internet, sok a közösségi iroda és itt is fontos szerepet kapott a távmunkára kiállított vízum. Az ország rendkívül LMBTQ+ barát és lüktető éjszakai élete is segítette a második hely elérését. Harmadik helyen Románia található, elsősorban a hosszútávú lakásbérlés és élelmiszerárak olcsóságának köszönhetően.