A Világbank rontotta a globális gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a koronavírus-járvány, a csökkenő fiskális ösztönzők és az ellátási láncokban tapasztalható folyamatos fennakadások miatt.

A Világbank "A világgazdaság kilátásai" (Global Economic Prospects, GEP) című jelentésében azzal számol, hogy idén 4,1 százalékkal nő a globális gazdaság a tavaly júniusban várt 4,3 százalék helyett.

A jelentés összeállítói 0,2 százalékponttal, 5,5 százalékra mérsékelték a globális tavalyi növekedésére vonatkozó becslésüket.

A washingtoni székhelyű szervezet a növekedés idei lassulását prognosztizálja a világ legtöbb vezető gazdaságában.

Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államokban például az idei a friss jelentés szerint 3,7 százalékra mérséklődik a 2021-es 5,6 százalékról, Kínában 5,1 százalékra 8 százalékról, az eurózónában pedig 4,2 százalékra 5,2 százalékról.

A Világbank a júniusi becsléséhez képest az amerikai GDP-növekedés idei várt ütemét 0,5 százalékponttal, Kínáét 0,3 százalékponttal, az eurózónáét pedig 0,2 százalékponttal rontotta.mIndia GDP-je eközben a júniusban becsültnél 1,2 százalékponttal nagyobb mértékben, 8,7 százalékkal nő az idén az előrejelzés szerint, ami meghaladja a tavalyi 8,3 százalékot.

A jelentés összeállítói megjegyezték: a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzés lefelé mutató kockázatai közé tartozik a koronavírus-járvány visszatérése, a további ellátási zavarok, a romló inflációs várakozások, a váratlan pénzügyi feszültségek és az esetleges éghajlati katasztrófák.