Idén, vasárnap délutánig összesen több mint 3600 járatot töröltek szerte a világon, ezeknek több mint fele amerikai volt - közölte a Reuters hírügynökség. A járatok jellemzően az az Omicron variáns által okozott koronavírusos esetek megugrása miatti utazási fennakadások, illetve a kedvezőtlen időjárás miatt maradtak el. 

Több mint 2100 járatot az Egyesült Államokba belépő, vagy onnan induló és országon belüli desztinációra tartó járatot töröltek eddig – derül ki a FlightAware.com nyomkövető weboldalon. A késett, de nem töröltekkel együtt összesen több mint 6400 járattal merültek fel próblémák.

A legtöbb járattörlést a SkyWest és a SouthWest jelentették be, amelyek mindegyike több mint 400 ilyen esettel indította az évet – mutatta ki a FlightAware.

A karácsonyi és újévi ünnepek jellemzően a légi közlekedés csúcsidőszaka, de a rendkívül fertőző Omicron-változat gyors terjedése a COVID-19-fertőzöttek számának meredek növekedéséhez vezetett, és arra kényszerítette a légitársaságokat, hogy töröljék a járatokat, mivel a pilóták és a személyzet karanténba vonult.

Fotó: Shutterstock

A közlekedési ügynökségek az Egyesült Államokban szintén felfüggesztették vagy csökkentették szolgáltatásaikat a koronavírussal kapcsolatos munkaerőhiány miatt.

Az amerikai hatóságok szombaton legalább 346 869 új koronavírusos személyt regisztráltak a Reuters összesítése szerint. A COVID-19-ben elhunytak száma az Egyesült Államokban 377 fővel 828 562-re emelkedett.

Az amerikai légitársaságok légiutas-kísérői, pilótái és kisegítő személyzete vonakodott túlórázni az ünnepi utazási szezonban, annak ellenére, hogy jelentős pénzügyi ösztönzőket ajánlottak fel nekik. Egyes légitársaságok szakszervezetei szerint sok dolgozó attól tartott, hogy elkapja a koronavírust.