Németország a járvány kitörése óta másodszor is recesszióba zuhanhat, most az omikron miatt. Európa legnagyobb gazdaságának teljesítménye érezhetően csökkenhet az első negyedévben, miután 2021 utolsó három hónapjában már 0,7 százalékkal zsugorodott – áll a Bundesbank hétfőn kiadott havi jelentésében.

Fotó: TORBEN ANDAHL / AFP

A járvány korábbi hullámaival ellentétben nemcsak a szolgáltatási szektort sújtják a megszorítások, de a nagy számú megbetegedés más területek aktivitását is visszaveti.

A fellendülés azonban gyors lehet. A Németországra vonatkozó BMI adatok szerint a magánszektor aktivitása februárban az elmúlt hat hónap leggyorsabb ütemében nőtt, és a gyártók az ellátási fennakadások további enyhüléséről számoltak be.

A Bundesbank szerint a nagyon erős keresletnek köszönhetően a gazdaság tavasszal erőteljesen fellendülhet, amennyiben a kínálati láncra nehezedő nyomás tovább enyhül, és a járvány is visszaszorul.

A Bundesbankkal ellentétben a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 0,4 százalékos német GDP-növekedést várnak az első negyedévre az előző három hónaphoz képest.

Az euróövezet gyorsan felpattant az omikron okozta téli botlás után

Az euróövezet gyorsan talpra állt az omikron okozta a téli visszaesés után, a februári BMI szerint. A felmérés a növekedés gyorsulására utal, különösen a szolgáltatóiparban, miközben a fogyasztók rekordmértékben emelkedő árakkal szembesülnek. Mindez újabb okot adhat az EKB számára, hogy szigorúbb hangnemre váltson.