Az életkor alapján diszkriminálta alkalmazottait az IBM egy kereset szerint, melynek iratait részlegesen nyilvánosságra hozta az ügyben eljáró, New York-i bíróság pénteken – olvasható a Bloombergen.

A napvilágra került kommunikációban a vállalat meg nem nevezett vezetői arról szőnek terveket, hogy hogyan tudnák gyorsabb távozásra bírni a vállalat idősebb dolgozóit, akiket a dinóbébiknek neveznek, és akiket kihalt fajjá kellene tenni a cégnél. Mindeközben a vezetők sajnálkoznak azon is, hogy a versenytársaknál jóval többen dolgoznak az Y generáció tagjai közül, és hogy ennek a leépítéseket követően változnia kell.

Fotó: Shutterstock

Az IBM szóvivője szerint ennek ellenére szó sincs rendszerszintű, életkoron alapuló megkülönböztetésről, és az elbocsátások okai is a változó üzleti körülmények voltak és nem az életkor. Hozzátette azt is, hogy 2020-ban az alkalmazottak medián életkora ugyanúgy 48 év volt, mint 2010-ben és a nyilvánosságra kerülő e-mailek sem tükrözik a cég álláspontját.

A vállalat arbitráció segítségével igyekezett orvosolni a problémákat és elkerülnie a nyilvánosságot, ám nem járt sikerrel, így a bíróság előtt folytadóik az ügy, melyben több száz egykori alkalmazott igyekszik kártérítést nyerni.