Egyesült Államok

Sok európai ország megirigyelhetné, hogy az Egyesült Államokban nem vált két számjegyűvé az éves termelői árindex, az óceán túloldalán azonban a decemberi 9,7 százalékos mértéket sem tartják megnyugtatónak, hiszen hajtja a négy évtizedes csúcson járó fogyasztói inflációt. A januári adat ma érkezik. Budapesti idő szerint már az esti órákban szavaz a szenátus illetékes bizottsága a posztjára újrajelölt Jerome Powell Federal Reserve-elnökről.

Németország 

Januárban óriásit ugrott a német gazdasági hangulatot mérő ZEW index: a decemberi 29,9-ről 51,7 pontra. A februári adatot ma közlik. A ZEW az eurózónára is készít felmérést az elemzők közt, és ez az adat is ma esedékes. Januárban az euróövezeti ZEW index 49,4 pontra javult a decemberi 26,8-ról.

Magyarország

A negyedik negyedévben az elemzői előrejelzések szerint mintegy 5,5 százalékkal nőhetett éves alapon a hazai bruttó belföldi termék (GDP) az előző három hónapra mért 6,1 százalék után. Az adatot ma közlik, ahogy a régió több más országában is. Az elemzői várakozások szerint Romániában is lassulhatott a növekedés – 7,4-ről 4,8 százalékra –, a szlovák maradhatott stabilan 1,3 százalék, Varsó azonban gyorsulást jelenthet, 5,3-ről 7,1 százalékra.

Törökország 

Januári költségvetési számait teszi ma közzé a török kormány. Decemberben soha nem látott mértékű, 145,7 milliárd líra volt a török költségvetés hiánya. A válsággal és a líra mélyrepülésével küzdő gazdaságban az állam kiadásai 103,1 százalékkal emelkedtek éves alapon, 280,8 milliárd líára, miközben a bevételek csak 38,5 százalékkal bővültek.  

Oroszország

Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadószobájában egymásnak adják a kilincset az állam- és a kormányfők, Emmanuel Macron francia elnök múlt heti látogatása után ma Olaf Scholz német kancellár a vendég, aki szintén az orosz–ukrán válság lehetséges következményeit enyhítendő igyekszik dűlőre jutni a Kreml urával. A nemzetközi diplomácia továbbra is csúcson pörög. Kora délután Jens Stoltenberg, a főtitkára tart sajtótájékoztatót Brüsszelben a tagországok védelmi minisztereinek tanácskozása előtt.